Hlavní navigace

Povinnost zam-ce

  • (neregistrovaný)

    30. 10. 2012 8:21

    Prosím je někde v ZP přímo stanioveno že zam-nec je POVINEN
    PN nahlásit a předložit? Než začnu hledat třeba někdo rychlejší poradí.
    Zatím s nikým nebyl problém až teď, proto rychle hledám abysme
    věděli, jak se zařídit.
    Díky

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2012 8:48

      Petra. (neregistrovaný)

      Re: Povinnost zam-ce
      Tak toto by mě taky zajímalo, protože mi tady na firmě tvrdí, že existuje povinnost zaměstnance hlásit PN do tří dnů. Běžně se nám stávalo, že zaměstnanec neschopenku nepřinesl, ani její ukončení, a dobral se k tomu třeba až po měsíci a já jsem honila všechno zpětně. To bylo za dob, kdy PN ještě celou platila OSSZ. Dokonce se nám stávalo, že na OSSZ od lékařů věděli, že je zaměstnanec nemocný, a ve firmě o něm netušil nikdo nic. Žádný postih jsme ale nedělali, proběhlo vždy jen ústní napomenutí.

    • 30. 10. 2012 8:53

      jasná (neregistrovaný)

      Re: Povinnost zam-ce
      Nevím přesně, o který § v zákoně se jedná, ale nevím, jestli si pomůžete. Zákon totiž stanoví, že zaměstnanec je povinnen NEPRODLENĚ odevzdat zaměstnavateli nemoc. lístek. A teď jaký časový úsek znamená slůvko neprodleně?
      Je dobré stanovit ve vnitřních předpisech, s kterými jsou zaměstnanci seznámeni, že nemoc. lístek a následně lpotvrzení o trvání dočasné prac.neschopnosti musí zaměstnavateli doručit do ......prac. dní.

    • 30. 10. 2012 10:41

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Povinnost zam-ce
      "§ 193
      Náhrada mzdy nebo platu přísluší na základě dokladů stanovených pro uplatnění nároku na nemocenské a musí být vyplacena v nejbližším pravidelném termínu výplaty mzdy nebo platu po předložení těchto dokladů. Zaměstnavatel je povinen určit, do kdy nejpozději před výplatním termínem musí být předloženy doklady pro poskytnutí náhrady mzdy nebo platu, aby tato náhrada mohla být v tomto výplatním termínu vyplacena."

      To, že zaměstnanec cestou od doktora zvedne telefon a zavolá svému nadřízenému, že je nemocný, považuji za samozřejmost.

    • 30. 10. 2012 11:38

      J.V. (neregistrovaný)

      Re: Povinnost zam-ce
      Že to je samozřejmost jsme si mysleli taky, ale teď máme takového
      vykuka u kterého to neplatí. Vždy zavolá že přijde a nic. A to je otec od rodiny!A tchán - lékař mu vždy vystaví zpětně neschopenku. Paráda!!!

    • 30. 10. 2012 15:01

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Povinnost zam-ce
      § 206
      (1) Je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Jinak je zaměstnanec povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).