Hlavní navigace

Zrušení živ.pojištění a nová smlouva

  • (neregistrovaný)

    30. 10. 2012 12:04

    Dobrý den,

    zvažuji ukončit živ. pojištění a uzavřít novou smlouvu u jiné společnosti. Bylo mi nabídnuto, že by se odstupné nevyplatilo přímo mě na účet, ale zaslalo by se to na nově uzavřenou smlouvu o životním pojištění. Vzhledem k tomu, že jsem 10 let uplatńovala slevu z životního pojištění, tak by mě zajímalo, za i v tomto případě musím dodanit uplněněnou slevu nebo nikoliv.

    Děkuji za Vaše rady

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2012 12:11

      alen1 (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      A proč to chcete takto nevýhodně udělat?
      Aby zprostředkovatel "pobral" tučnou provizi?
      Zdanit dosud uplatňované odpočty budete muset.
      Dotaz, převod smlouvy je v rámci stejné pojišťovny?
      máte v původní smlouvě sjednáno pojištění např. pro případ smrti, úrazu, nemoci?

    • 30. 10. 2012 12:15

      RenataH (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      Já jsem se obrátila se stejným dotazem na FÚ, kam spadám, a bylo mi napsáno, že pokud peníze nepřejdou přes můj účet, ale budou rovnou převedeny na účet nového ŽP, pak dodaňovat nebudu muset. Každý FÚ se však k tomuto staví jinak, pokud byste i po radě alen1 (a od ní si nechte poradit!!!) stále přemýšlela o zrušení ŽP, já bych doporučovala dotaz na váš FÚ.

    • 30. 10. 2012 12:21

      alen1 (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      RenatoH, existuje jeden velmi nebezpečný judikát, který uzavřel, že pracovník finančního úřadu radí jen na své riziko, a když poradí špatně, pak finanční úřad stejně doměří a klient se může soudit tak akorát v občankoprávním sporu s občanem (dotyčnou osobou, která poradila).
      Finanční úřad od oho dá ruce pryč.

    • 30. 10. 2012 12:26

      alen1 (neregistrovaný)

      Re: rady fÚ judikatura
      2 Afs 193/2005 - 66

      Pokud pak stěžovatel uvádí, že jím zvolený způsob určení vstupní ceny použil na radu pracovníka finančního úřadu, neznamená to, že jen kvůli tomu by na tento způsob určení ceny mělo být pohlíženo jako na zákonný. Zákon pro určení vstupní ceny hmotného majetku stanoví v § 29 zák. o daních z příjmů kritéria objektivní povahy, která nemohou být nahrazena či modifikována subjektivním názorem pracovníka správce daně, nýbrž tímto pracovníkem pouze interpretována a aplikována (zda správně, či nesprávně, to je otázka případných opravných prostředků či soudního přezkumu). Pokud však stěžovatel určitým způsobem postupoval na radu pracovníka správce daně, o které měl z dobrých důvodů za to, že se jí má řídit, a v důsledku řízení se touto radou mu vznikla škoda, nic mu nebrání, aby se náhrady této škody domáhal na povinném subjektu zákonem předepsaným způsobem.

    • 30. 10. 2012 12:55

      IrenaNov (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      Já mám smlouvu cca 15 let a jsem pojištěna pouze pro případ smrti (žádná invalidita, úraz apod...) je to prostě starý tip smlouvy a nejsem až tak pojištěná, jak bych chtěla být, ale v r. 97 to bylo tak jediný, co šlo pojistit.... já už jsem právě slyšela 2 názory - ten který uvádí paní alen1 a který uvádí paní RenataH... za těch 15 let jsem měla slevu cca 49000 Kč a rozhodně se mi to nechce dodaňovat...Převod by bohužel nebyl v rámci jedné pojišťovny, ale úplně k jiné.... Pokud by to byl převod v rámci 1 pojištovny, tak tam bych myslím nemusela nic dodaňovat.... Tak tedy nevím....

    • 30. 10. 2012 13:01

      IrenaNov (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      tak teď jsem si volala správkyni na FÚ a ta mi řekla to stejné, co psala paní RenataH - pokud to bude převedeno na jinou pojistku (i u jiné pojišťovny), a peníze neobdržím na účet nebo v hotovosti, tak se to nebere za porušení podmínky a nic se nedodańuje.... chjo, tak teď se budu muset rozmyslet...

    • 30. 10. 2012 13:21

      JirkaZ (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      Zákon neřeší, KOMU bylo vyplaceno odbytné, ale jestli BYLO nebo NEBYLO vyplaceno.

    • 30. 10. 2012 13:02

      Mj (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      Napadlo mě trošku jiné řešení - na stávající smlouvě snížit příspěvky na nejnižší částku a sjednat nové pojištění.

    • 30. 10. 2012 13:11

      alen1 (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      >>>>>případě
      >>>>>musím dodanit uplněněnou slevu nebo nikoliv.

      >Já mám smlouvu cca 15 let a jsem pojištěna pouze pro
      >případ smrti (žádná invalidita, úraz apod...) je to
      >prostě starý tip smlouvy a nejsem až tak pojištěná, jak
      >bych chtěla být, ale v r. 97 to bylo tak jediný, co šlo
      >pojistit.... já už jsem právě slyšela 2 názory - ten
      >který uvádí paní alen1 a který uvádí paní RenataH... za
      >těch 15 let jsem měla slevu cca 49000 Kč a rozhodně se
      >mi to nechce dodaňovat...Převod by bohužel nebyl v
      >rámci jedné pojišťovny, ale úplně k jiné.... Pokud by to
      >byl převod v rámci 1 pojištovny, tak tam bych myslím
      >nemusela nic dodaňovat.... Tak tedy nevím....

      Já bych to udělala jinak. Pokud opravdu potřebujete životní pojištění na vyšší částku, tak bych zkombinovala staré a případně se dopojistila nějakým levným rizikovým pojištěním.
      Z jednoho prostého důvodu. Před 15 lety jste měla zřejmě jiný zdravotní stav. Může se stát, že dnes už máte nějaké rizikové faktory a nakonec vás mohou vzít do nového pojištění jen s omezením.
      Asi bych to nepodcenila, radši si zjistila, zda a jak vás pojistí v rámci zdravotního stavu v jiné pojišťovně. Existuje něco, čemu se říká zkušební návrh, dobrý zprostředkovatel vám to umí nabídnout, jak toto udělat. Teprve pak bych začala zvažovat, co se starou pojistkou.
      Pokud ovšem chcete hlavně spoření, tak to nedělejte přes životní pojistku.

    • 30. 10. 2012 13:17

      JirkaZ (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      1. dodaňovat budete muset - viz par. 15,odst. 6 ZDP. Při případě převodu v rámci jedné trvejte na vystavení dokladu, který bude v souladu s výše uvedeným zákonem.

      2. Rušit ŽP obecně není výhodné a jak píše alen1, jediný, kdo na tom, opravdu vydělá, je fin.poradce. Nicméně po 15 letech pojištění to může, ale taky nemusí být pravda. Je třeba si to spočítat.

      3. Pokud už potřebujete rizikové pojištění, zkuste dohodnout dodatek ke stávající smlouvě nebo si pořidte pouze rizikové pojištění (tj. bez rezervotvorné složky). Jeho výhodou je, že jeho parametry můžete v čase měnit.
      Pravděpodobně nejvýhodnější formou rizikového pojištění je uzavření IŽP s nejnižší možnou pojistnou částkou a rizikovou složku pořídit formou připojištění.
      A nezapomeňte na to, že má smysl si pojistit pouze taková rizika, která vlastními zdroji nelze zvládnout - tj. např. pojištění hospitalizace jsou vyhozené peníze.

    • 30. 10. 2012 14:43

      1234a (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      Od základu daně za zdaňovací období lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné ve zdaňovacím období na jeho soukromé životní pojištění za předpokladu, že výplata pojistného plnění je sjednána ve smlouvě až po 60 měsících od uzavření smlouvy, a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let.

      Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém ke zrušení smlouvy došlo, se stávají částky, o které byl v příslušných letech poplatníkovi základ daně snížen. Poplatník je proto povinen podat daňové přiznání podle § 38g zákona o daních z příjmů.

      Výjimkou jsou pojistné smlouvy, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň bude rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně.

      Související předpisy:

      *§ 10, § 15 odst. 6, § 38g zákona číslo 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů


      z ASPI. já bych fú v tomto případě zcela výjimečně věřila:-))

    • 30. 10. 2012 15:08

      alen1 (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      Mockrát to tu bylo diskutováno - rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění není totéž, co odkupné, odbytné (viz zákon o pojistné smlouvě).
      Na ukončení bude mít, že bylo vyplaceno/převedeno odkupné/odbytné a tím pádem musí danit.

    • 27. 11. 2012 12:10

      xx (neregistrovaný)

      Re: zrušení živ.pojištění a nová smlouva
      Dobry den pani Alen,
      u nas ted rušil zaměstnanec ZP s tím, že odbytné si převedl na novou smlouvu a i v nové smlouvě mám napsané, že částka rezervy a kap. hodnoty bude převedena na tuto novou smlouvu. Tím bych brala, že je vše dodrženo dle parag. 15 a nebude muset dodaňovat. Nebo se pletu ? Nová smlouva splňuje všechny podmínky pro odpočet..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).