Re: Přeprava -pro paní JanuN
Přeprava z ČR do Ruska se neuvádí do přiznání, protože je osvobozena od DPH - viz citace článku Holubové
Belgický dopravce poskytl přepravu zboží z ČR do Turecka českému plátci. Místem plnění je dle § 9 odst. 1 ZDPH stát příjemce služby (ČR), avšak služba je osvobozena podle § 69 zákona o DPH. Na faktuře bude pravděpodobně uvedeno, že místo plnění je podle čl. 44 Směrnice Rady č. 2006/112/ES (nebo podle odpovídajícího ustanovení belgického zákona o DPH) v ČR, avšak vzhledem k osvobození nebude český příjemce služby zdaňovat v ČR pomocí reverse charge (osvobození doloží např. smlouvou o přepravě nebo jinak) a belgický poskytovatel nebude službu uvádět v souhrnném hlášení. Přeprava zboží při vývozu by měla být osvobozena od daně ve všech státech EU podle čl. 146 odst. 1 písm. e) Směrnice Rady č. 2006/112/ES.
Děkuji za vaše reakce, já tedy postupovala v obou případech tak jako ali, ale myslím si, že v případě přepravy mezi Maďarskem a ČR je to špatně a má pravdu paní Jana tzn. přenesení.
Už z toho mám hlavu jak balón, každý si píše na faktury co chce, nekdo vůbec nic a kvůli každé zahraniční faktuře studovat mraky paragrafů začíná být nad lidské síly.
Děkuji Kačka
Já jsem ale napsala, že tak máte postupovat pouze u přepravy z ČR do Ruska. V rámci EU už nejde o osvobození přepravy spojené s vývozem, takže tam musíte provést samovyměření tak, jak napsala paní Jana. Takže ještě jednou - přeprava v rámci EU - samovyměření; přeprava spojená s vývozem - nejde do přiznání
Já jsem Vás pochopila, že je osvobozená přeprava jen spojená s vývozem nebo dovozem. V tomhle případě to mám dobře, jen jsem to udelala takhle i u přepravy v rámci EU takže to musím opravit.
Děkuji ještějednou za Vaše vysvětlení.
Přeji hezký zbytek den.
Kačka
k
>>>>osvobození nebude český příjemce služby zdaňovat v ČR
>>>>pomocí reverse charge (osvobození doloží např.
>>>>smlouvou
>>>>o přepravě nebo jinak) a belgický poskytovatel nebude
>>>>službu uvádět v souhrnném hlášení. Přeprava zboží při
>>>>vývozu by měla být osvobozena od daně ve všech
>>>>státech
>>>>EU podle čl. 146 odst. 1 písm. e) Směrnice Rady č.
>>>>2006/112/ES.
>>>Děkuji za vaše reakce, já tedy postupovala v obou
>>>případech tak jako ali, ale myslím si, že v případě
>>>přepravy mezi Maďarskem a ČR je to špatně a má pravdu
>>>paní
>>>Jana tzn. přenesení.
>>>Už z toho mám hlavu jak balón, každý si píše na
>>>faktury co chce, nekdo vůbec nic a kvůli každé
>>>zahraniční
>>>faktuře studovat mraky paragrafů začíná být nad
>>>lidské
>>>síly.
>>>Děkuji Kačka
>>Já jsem ale napsala, že tak máte postupovat pouze u
>>přepravy z ČR do Ruska. V rámci EU už nejde o
>>osvobození
>>přepravy spojené s vývozem, takže tam musíte provést
>>samovyměření tak, jak napsala paní Jana. Takže ještě
>>jednou - přeprava v rámci EU - samovyměření; přeprava
>>spojená s vývozem - nejde do přiznání
>Já jsem Vás pochopila, že je osvobozená přeprava jen
>spojená s vývozem nebo dovozem. V tomhle případě to mám
>dobře, jen jsem to udelala takhle i u přepravy v rámci
>EU takže to musím opravit.
>Děkuji ještějednou za Vaše vysvětlení.
>Přeji hezký zbytek den.
>Kačka
domnívám se, že přeprava spojená s vývozem viz. předcházející debata, ale spojená s dovozem patří do ř. 7 a 43 , připojí se do základu daně při výpočtu-samovyměření .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 11. 2012 10:40
Dobrý den,
přišla mi faktura od slovenského plátce DPH za přepravu z ČR do Ruska, na faktuře je napsáno, že je plnění osvobozeno od DPH podle § 46,47,48 ZDP s možností odpočítání. My jsme také plátci. Dále mi přišla faktura také od slov. plátce opět za přepravu, tentokrát přeprava byla mezi maďarskem a ČR a na faktuře je napsáno bez DPH dle §15 zákona o DPH. Předpokládám, že v obou případech se jedná o slovenský ZDPH.Vůbec nevím proč je to pokaždé jinak a jestli má vliv to, v jakých zemích přeprava probíhá.
Můžte mi prosím poradit jak vtakovém případě postupovat?
Děkuji moc zkušenějším za všechna rady.
Kačka