Hlavní navigace

Exekuce - nahlásit ÚP nebo SSZ?

  • 7. 11. 2012 8:12

    Dobrý den,

    bylo nám doručeno vyrozumění o právní moci exekuce na naší zaměstnankyni, která je v současné době na rodičovské dovolené. Mám to nahlásit úřadu práce, nebo SSZ?

    Děkuji za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2012 8:41

      ... (neregistrovaný)

      Re: Exekuce - nahlásit ÚP nebo SSZ?
      Pokud jste splnila informační povinnost vůči exekutorovi ohledně změny plátce mzdy (§ 301 OSŘ), tak ne.

      § 301 OSŘ
      Pokud se v ustanoveních o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy hovoří o plátci mzdy, vztahují se příslušná ustanovení též na právnickou a fyzickou osobu, vůči kterým má povinný nárok na některé z příjmů uvedených v § 299.

    • 7. 11. 2012 8:48

      PetraZach

      Re: Exekuce - nahlásit ÚP nebo SSZ?
      Takže mám tedy exekutorovi poslat info, že zaměstnankyně je na rodičovské dovolené a stačí?

    • 7. 11. 2012 9:14

      ... (neregistrovaný)

      Re: Exekuce - nahlásit ÚP nebo SSZ?
      Pokud jste nesplnila infopovinnost do týdne poté co změna plátce mzdy nastala, zkusil bych vyžehlit chybu na vašem místě sdělením exekutorovi, že kromě změny plátce mzdy jste ÚP zaslala kopii exepříkazu a oznámení pravní moci včetně informace o již provedených srážkách - rozsah info dle §313/1e ZP (po obdržení právní moci byste měla odeslat dosud deponované srážky ze mzdy, ale to asi víte).

      § 295 OSŘ
      (1) Přestal-li povinný pracovat u dosavadního plátce mzdy, musí to oznámit do jednoho týdne soudu, který nařídil výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy.

      § 296 OSŘ
      (2) Za nesplnění povinností uvedených v § 294 a 295 může soud uložit povinnému i plátci mzdy pořádkovou pokutu (§ 53). (až 50tis. Kč)

    • 7. 11. 2012 9:19

      PetraZach

      Re: Exekuce - nahlásit ÚP nebo SSZ?
      Ano, to vím.
      Já jsem exekutorovi změnu plátce nemohla nahlásit, protože naše zaměstnankyně byla nejdříve na nemocenském pojištění z důvodu rizikového těhotenství, poté nastoupila na mateřskou a teď je na rodičovské. Již téměř 1,5 roku ji tedy nic nevyplácíme, tato povinnost přešla na SSZ a poté na ÚP. Teď mi jde o to, jestli tedy říct exekutorovi, že již dlouho nejsme plátci mzdy a ať to pošle ÚP nebo jestli napsat ÚP, že na ni přišla exekuce. Já ani nevěděla, že na ni nějaká exekuce je vedená.

    • 7. 11. 2012 9:33

      ... (neregistrovaný)

      Re: Exekuce - nahlásit ÚP nebo SSZ?
      Když o exekuci nevíte, potom je nepochopitelné, že vám přišla pouze právní moc bez exepříkazu. Jako kdyby se exekutor spletl a poslal ji vám namísto na ÚP-odbor st. soc. podpory. ÚP netřeba psát, o exekuci ví (když je v právní moci). Povinnost nemáte, ale můžete exekutoroviu napsat, zda se nespletl - že vám byla doručena právní moc bez toho, aby vám byl doručen exepříkaz - že v současnosti nejste plátcem mzdy vy ale ÚP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).