Hlavní navigace

Srážka ze mzdy a exekuce

  • (neregistrovaný)

    15. 11. 2012 10:36

    Vím, že se o to napsalo již mnoho, ale chtěla bych radu.
    Zaměstnanec měl revolvingový úvěr u společnosti, přestal splácet a jelikož měl se společností sepsánu dohodu, že pokud nebude splácet sám, bude mu na základě této smlouvy prováděna srážka ze mzdy.
    Tato skutečnost nastala v březnu tohoto roku.
    Nyní zaměstnanci přišla nepřednostní exekuce, mohu i nadále srážet splátku na revolingový úvěr?
    Nebo budu srážet jen nepřednostní exekuci a srážku ukončím?
    Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2012 12:38

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: srážka ze mzdy a exekuce
      Byla-li smlouva (dohoda) o revolv. uzavřena před 1.1.2007 a sráží se na uzavřené podmínky ve smlouvě již před 31.12.2006, myslím si, že můžete pokračovat ve srážce.Musela by to být situace, kdy byla taková půjčka již splacena a začalo se až po tomto datu srážet na ujednání o revolvingu.

    • 15. 11. 2012 14:21

      ... (neregistrovaný)

      Re: srážka ze mzdy a exekuce
      Na vašem místě bych vyzval úvěrovou spol. ke sdělení, zda se jedná opravdu o jistinu nebo její příslušenství čerpané do konce r.2006 s tím, že zam-ec tvrdí zaplacení nebo promlčení této pohledávky a vy jste u pozdějších pohledávek povinni respektovat pouze předloženou dohodu o srážkách ze mzdy pro výživné (§ 551 OZ) nebo dohodu o srážkách ze mzdy, kterou se zam-cem uzavřete vy nebo předchozí plátce mzdy (§ 146/b ZP k uspokojení závazků zam-ce + § 149/1 ZP) a ať se úvěrová spol. se zam-cem na zaplacení dohodne jiným způsobem nebo ať pohledávku po zam-ci vymáhá soudně.
      Pokud sobě a budoucím plátcům mzdy chcete přidělat práci, je třeba uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy mezi vámi a zam-cem ve prospěch úvěrové spol. a tímto dnem pohledávka získává pořadí.

      Zjednodušeně z komentáře k § 146 ZP:
      "... pohledávky zajištěné těmito dohodami nelze od 1.1.2007 zvyšovat, jestliže je nelze dle aktuálního znění zákona zajistit dohodou o srážkách ze mzdy a z jiných příjmů..."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).