Vstupní lék.prohlídka

• (neregistrovaný)

27. 11. 2012 17:58

Dobrý den

Chtěla jsem se zeptat na vstupní lékařské prohlídky - zjistila jsem, že kolegyně přede mnou co zpracovávala mzdy a dělala personální agendu nemá u žádného z-nce při nástupu do práce potvrzení o vstupní lékařské prohlídce.

1. Co mám teď dělat - Mám všechny z-nce poslat na prohlídku?

2. Když jsme firma o 20 z-ncích musíme mít smluvního lékaře?

3.Pokud smluvního lékaře nemáme tak může jít z-nec ke svému praktickému lékaři?

3. Do jaké kategorie bude naše firma patřit když se zabýváme opravami aut?

4.Musí se na nějaký úřad posílat nějaký formulář o vstupních prohlídkách?

5. A u DPP tato povinnost platí až od 1.4.2013?

Děkuji moc za odpovědi a názory.

Děkuji moc za rady a názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2012 19:39

Zdeněk H (neregistrovaný)

Re: Vstupní lék.prohlídka
      Dobrý večer,
      v lékařských prohlídkách (tzv. pracovně lékařské péči) je nyní trošku zmatek, ale jako odborník v BOZP si dovoluji konstatovat, že:
      1. Všechny zaměstnance pošlete na prohlídku a to vždy s dotazem, zda je XY zdravotně způsobilý např. pro práci automechanika.
      2. Smluvní lékař, tzv. poskytovatel pracovně lékařské péče (PLP), musí být již od 1 zaměstnance. Zálaží ale na tom, do jaké kategorie prací (I. až IV.) je profese zaměstnance zařazena. Toto zařazuje zaměstnavatel. Když je to kategorie I., což může být většina administrativních profesí, ale i jiné profese, kde není žádný škodlivý faktor, nemusí k poskytovateli PLP, ale klidně jen ke svému praktickému lékaři. Má-li tedy firma jen "jedničkáře", nemusí mít smluvní PLP. Pokud je ale už i jedna profese, tak pro tu musí být PLP.
      3. Víše vysvětleno.
      4. Info o vstupních a opakovacích (periodických) prohlídek se u pracovních profesí kategorie I. a II. nikam neposílá. U kategorie III. a IV. to může vyžadovat místěn příslušná hygienická stanice.
      5. U DPP se musí zajišťovat PLP již dnes, na to se přechodné období nevztahuje, viz citace: Na základě § 77 odst. 2 zákoníku práce se na zaměstnance činné na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr vztahují všechna ustanovení zákoníku práce, která upravují povinnosti zaměstnavatelů a práva a povinnosti zaměstnanců v rámci bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Proto se i na tyto zaměstnance vztahuje § 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce, podle něhož je zaměstnavatel povinen nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. Na základě uvedených skutečností je na zaměstnavateli, aby po dobu přechodného období s ohledem na dosavadní právní předpisy rozhodl o nutnosti zajistit vstupní lékařskou prohlídku pro své zaměstnance.
      Snad je to trošku přehledné. Zdeněk

• 27. 11. 2012 20:35

Klárka36 (neregistrovaný)

Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H
      Děkuji moc pane Zdeňku za vyčerpávající odpovědi :-) hodně mi pomohly.

Pokud máme ve firmě administrativní pracovníky tak předpokládám že budou zařazení do kategorie č.I. a ostatní jsou mechanici, kteří jsou na dílně a opravují auta tak mohou být zařazení do kategorie II.?

1. Jsou na to nějaké tabulku nebo to prostě zaměstnavatel určí si sám?

2. Když by byla kontrola jak pak vysvětlit podle čeho se zaměstnanci zařazovali do jednotlivých kategorií?

3. Musíme to mít sepsané u jednotlivých pracovníků že ten patří do kategorie I. a ten do kategorie II.?

Děkuji moc za odpověď

• 27. 11. 2012 22:21

Zdeněk H (neregistrovaný)

Dobrý večer, administrativní pracovníci i mechanici OK.
      1. Tabulky stanoveny nejsou, když mi pošlete svůj email, pošlu Vám jak by to mělo vypadat. Jenom si tam doplníte název vaší firmy. Nic za to nechci. Tady se radí zadarmo.
      2. V tom, co bych Vám poslal, je přesně odkaz, dle čeho to bylo zpracováno. Jako zpracovatel může být prakticky kdokoliv. Tedy třeba Vy a statutární zástupce. Nemusí to být nikdo s mkavifikací odborníka na BOZP.
      3. Začlenění do kategorie je jen pro profese, ne pro jednotlivce. Vy pak při školení BOZP by jste jen každému zaměstnanci měli říci, jsi v I. nebo ve II. Toť vše.
      Pokud tedy budete chtít, níže je spojení na mne. Dobrý večer.
      Zdeněk Helich
      helich@volny.cz
      www.helich.cz

• 27. 11. 2012 22:38

Klárka36 (neregistrovaný)

pane Zdeňku děkuji moc za odpovědi velmi mi mohli, jste zlatý. Zítra se vám určitě na e-mail ozvu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).