Re: OT = exekuce bez vlastního zavinění
Nevím, jestli jsem dobře pochopila. Tchán vlastní 1/2 (bez závazků), bratr vlastní 1/2 (s exekucí). Tchánovi volají a něco (a to právě nevím co) chtějí. Vy jste mu poradil, ať se s nimi nebaví (správně). A on se baví. Je to tak?
Nevím, v jakém stadiu je exekuce, ale ona se dražba může konat třeba za rok za dva a do té doby to pěkně naskáče. Jaká je bajvoko cena té půlky?
Podíl na nekomerčních nemovitostech je v podstatě neprodejný (max v příbuzenstvu), takže supy mají pravdu v tom, že v zájmu bratra, kterému nabíhají úroky z prodlení, je lepší dát do dražby celou nemovitost co nejdříve. Nahráváním v podstatě podomních obchodníků (sedí u online katastru a poté objíždějí dlužníky s nabídkou) si nijak nepomůžete, zbývá nechat proběhnout dražbu nebo zaplatit. Pro vás by to v dražbě mohla být zajímavá investice, kdyby vám tchán přislíbil svou 1/2.
Ještě lepší (pro bratra) než dražba by bylo zkusit prodat "normálně". Proto jsem se ptala na poměr cena/dluh. Hlavně rychle, protože nabíhání je opravdu šílené.
hlavně je šílené, že je vůbec něco takového možné, ano, normální člověk by takovouto šílenost nepodepsal, ale pokud je člověk v nějaké svízelné situaci, má psychické problémy nebo je již starý, tak by měla být nějaká hranice max. úroku a vše nad tím by mělo být označeno za lichvu a také trestat
člověk má úplně hrůzu zestárnout - asi se rozhodnu, pokud se vysokého věku dožiji, aby mě raději prohlásili za nesvéprávnou, protože člověk nikdy neví, co v takto vysokém věku člověk nadělá za paseku (přepíše někomu cizímu dům,byt apod.)
možná bychom se divili, kdo z vlivných politiků za takovýmto poskytováním "půjček" stojí
To je holt ukázka naší justice. Obyčejného člověka odrat, to se může, bohatého - tam je to horší, to se nesmí. Ukazuje to mimo jiné na korupci na nejvyšších místech, protože přijmout takové zákony, které tohle umožňují, to mohou jen velmi zkorumpovaní politici. Vážně uvažuji, kam se odstěhovat, kde to bude lepší...
Bavíme se o dvou rovinách:
1. Určitě je kravina podepsat jakýkoliv cár papíru. Dlužník v normálním státě zaplatí dluh a přiměřený úrok, který odpovídá i docela slušnému tržnímu úroku.
2. Jak je možné, že stát nepostihuje lichvu? Že je možné, aby to dopadlo takhle, že z dluhu 15 000 CZK se stane během několika málo let 350 000 CZK? Jak je možné, že právo je na straně lichváře, umožňuje mu fungovat a vesele si "podnikat" dále? To je otevřená podpora totální amorálnosti, uvědomujete si to vůbec? To je náš český stát.
Mluvíte mi z duše, kdybych uměla řeči, tak odtud vypadnu a na nic nečekám, byť jsem už asi 10 let před důchodem a pořád to mám ještě za 5 let a kdoví kolik to bude za těch 5 let. Přitom bych dříve byla již 2 roky v důchodu, tomu se řiká pech.
To musím okomentovat, náš syn byl 2x v USA při studiích VŠ, přes prázdniny na práci a když se vrátil, tak nám řekl, že s naší pracovitostí a zručností/hlavně taťky/bychom se tam měli jako prasata v žitě, s vlastní firmičkou a opravy a údržby rod.domků,já bych dělala klidně uklízečku, pradlenku, žehlení,než tady účetní, sakra jen ta řeč. Škoda, že jsme před důchodem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 11. 2012 20:07
Dobrý den,
tématem sem nepatří, ale přesto zkusím. Neřeším finance, ale „život“ .Tchán vlastní 1/2 nemovitosti a pozemků, které plně užívá a spoluvlastní jeho bratr (velký věkový rozdíl, vychováván jako syn). Z půjčky 15 tis (25-10 za zprostředkování), zajištěné směnkou vznikl (dostal předvyplněné složenky a jedna platba se vrátila = omylem??)po cca půlroce dluh 350 tis a nyní je spoluvlastnický podíl bratra v exekuční dražbě. A teď po čase “ děti pomožte, za nás to nebývalo“. Vzhledem k částce a možnostem odvolání (už byly pryč) byla naše rada pro tchána nechat proběhnout dražbu a v nejhorším případě bude bratr bydlet v jeho půlce. Jenže se začali slétávat supi . Přesto, že mají rodiče říct nás zastupuje…,tak odpovídají na tel. hovory a nájezdy od „ firem“ typu “vyřídíme vše“ a ti od podepište (to ví že nesmí) zbavíme Vás problému, přecházejí k odevzdejte svou půlku v zájmu bratra , nebo ….“
Jak se jich zbavit, odradit? Vyhrožovat nahrávkou hovoru ,policíí?