Daň z pozemků

• (neregistrovaný)

29. 11. 2012 8:06

Dobrý den, zjistila jsem, že firma vlastní od r.1993 pozemky (má je v majetku firmy),které jsou vedeny na KN jako orná půda, ale nikde jsem nenašla,že by z nich platila daň z pozemků, je to správně? Jsou tyto pozemky od daně osvobozeny?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2012 10:34

Man (neregistrovaný)

Re: daň z pozemků
      To je divné. § 338/1992 - i orné půdy.
      Dříve bylo běžné, že daň z pozemků platil ten kdo na nich hospodařil - kdo je měl v nájmu. - Nevzpomenu si přesně ale kolem roku 2005 došlo ke změně, že tuto daň musí odvádět majitel. Zkusila bych zapátrat - jestli to nemá někdo v nájmu a pokud ano - jestli součástí nájemní smouvy není i odvod daně z pozemků - ale to byste zase museli fakturovat nájemné za pozemek .....to byste v účtu zjistila .... ?

• 29. 11. 2012 11:29

sedova (neregistrovaný)

tak u jednoho pozemku to platí nájemce. poradíte co tedy s těmi ostatními? mám je přiznat k současnému datu? bude nějaké penále?

• 29. 11. 2012 15:37

Man (neregistrovaný)

Moc asi neporadím. Je mi líto. Máte dvě možnosti - buď přiznat od doby nabytí - ale rozhodně počítejte, že bude penále. Pokud to přiznáte k dnešnímu datu - tam by se vlastně přiznávalo do konce ledna 2013 - pak zase je riziko, že na to FÚ přijde a doměří. Tak nevím .... Asi bych ještě pátrala, proč to není uhrazeno a jestli máte auditora ... co poradí.
      Tak ať to dopadne co nejlíp.
      A zkuste ještě i znovu dotaz - neodvedená daň z nemovitosti - třeba někdo má zkušenost.

• 30. 11. 2012 10:06

Lenka F. (neregistrovaný)

Možná by šlo zkusit přiznat nepromlčené roky. Penále bude rozhodně menší než když to doměří FÚ.
      A ještě k placení daně nájemcem - je to možné u pozemků, které jsou na katastru vedené ve zjednodušené evidenci (zjistíte v listu vlastnictví ). Postupně probíhají digitalizace evidence KN a pozemkové úpravy a pozemky tím přecházejí ze zjednodušené evidence pod nová čísla, takže raději zkontrolovat u pozemků, které pronajímáte a pokud nejsou označené jako vedené v jednoduché evidenci, nebo se to změní v budoucnu, tak se dohodnout s nájemcem a podat na ně přiznání - toto ne zpětně, ale od roku změny, případně od 1.1.2013. Nájemce je od stejného data vyřadí ze svého přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).