Re: pohledávka z roku 2008
promlčecí doba dle obch.zákoníku je 4 letá , tj. vaše pohledávka bude promlčena v r. 2012 (možná již byla neuvedla jste datum). Tj. pokud není soudně vymáhána můžete tvořit opravné položky ve výši 20% ještě v letošním roce, před promlčením provedete zrušení OP a odpis pohledávky.
Odpis bude do výše tvorby OP daňový tj. 20% a 80% nedaňový.
Odepsané pohledávky vedete v podrozvaze.
>>>Dobrý den,
>>>pokud nám firma nezaplatila ani korunu na fakturu z
>>>roku 2008, nesoudili jsme se a telefony mají vyplé,
>>>ale
>>>v OR normálně funguje, žádná insolvence ani exekuce.
>>>Co s tím, mám ji odepsat a vést v podrozvaze? Jedná
>>>se
>>>o částku kolem 80.000,-.
>>>
>>>Děkuji
>>promlčecí doba dle obch.zákoníku je 4 letá , tj. vaše
>>pohledávka bude promlčena v r. 2012 (možná již byla
>>neuvedla jste datum). Tj. pokud není soudně vymáhána
>>můžete tvořit opravné položky ve výši 20% ještě v
>>letošním roce, před promlčením provedete zrušení OP a
>>odpis
>>pohledávky.
>>Odpis bude do výše tvorby OP daňový tj. 20% a 80%
>>nedaňový.
OP jste mohla tvořit pokud byla faktura více než-li 6 měsíců po splatnosti - prostudujte si zákon o rezervách §8,8a,8c.
Pohledávka bude promlčena 13.12.2012 tj. před promlčením tj. musíte vytvořit OP ve výši 20% a poté provedete odpis pohledávky jak jsem psala. Vyšší opravné položky by jste mohla tvořit pokud by byly pohledávky vymáhány soudně.
>>Odepsané pohledávky vedete v podrozvaze.
>
>Děkuji, splatná byla 12.12.2008. Udělám jak píšete a
>mohu se zeptat od kdy už se mohla tvořit OP 20% a 80%
>když firma stále funguje? a pokud by byla promlčená a
>netvořila jsem OP, tak bych to celé musela odepsat
>nedaňově?
Fyzická osoba, která vede daňovou evidenci nemůže tvořit zákonné opravné položky, neboť k tomu není žádný důvod.
V DE není předmětem zdanění vznik pohledávky, ale její skutečná úhrada, takže OP by znamenala duplic.výdaj ke kterému chybí zdanitelný příjem.
Viz.zákon o rezervách - u všech typů zákonných OP se výslovně uvádí, že je tvoří poplatníci, kteří "vedou účetnictví".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 12. 2012 11:26
Dobrý den,
pokud nám firma nezaplatila ani korunu na fakturu z roku 2008, nesoudili jsme se a telefony mají vyplé, ale v OR normálně funguje, žádná insolvence ani exekuce. Co s tím, mám ji odepsat a vést v podrozvaze? Jedná se o částku kolem 80.000,-.
Děkuji