Re: Hobby chovatelství
Já jsem právě na pochybách už kvůli samotné definici podnikání, kde se mimo jiné říká, že je to činnost vykonávaná za účelem zisku. A hobby chov zvířat, když téměř veškeré peníze z mláďátek jdou opět zase na zvířátka a účel tam rozhodně není zisk, ale radost ze zvířátek, to mi moc jako podnikání nesedí..
Podle toho, co uvádíte, podnikáte
To by pak firmy, které jsou ve ztrátě, nepodnikaly ....
Nejde o to, jaký je výsledek - jestli zisk či ztráta, jde o to, jaký je účel činnosti - zda je to dosažení zisku či nikoliv. Podle komentáře k živnostenskému zákonu - i ztrátová činnost může být podnikáním a i zisková činnost podnikáním být nemusí. Protože pokud bych já se svým mini chovem měla být podnikatelkou, potom by podnikateli měly být desítky a stovky chovatelů v ČR, kteří chovají cokoliv a v jakémkoliv množství a prodávají pak mláďata..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 12. 2012 19:04
Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat na následující záležitost:
Chodím do zaměstnání a jako hobby mám chov zvířátek. Nejedná se o žádný velkochov - v panelákovém bytě mám tři morčátka (dvě samičky a samečka) a čtyři ježky (tři samičky a samečka). V blízké době bych si ráda ještě pořídila tak tři ježčí samičky a jednoho samečka. Více určitě ne. Svoje samičky (ježčí i morčecí) dvakrát do roka připouštím a jejich mláďátka potom prodávám. Morčátka v průměru cca za 400 Kč jedno a ježečky v průměru cca za 2000 Kč jednoho. Peníze, které za jejich prodej získám, z velké části opět jdou na zvířátka - na krmení, veterinární péči, podestýlku a další potřeby. Mám udělanou neplacenou verzi webových stránek, kde píšu, co je okolo zvířátek nového, dávám tam jejich fotky i fotky z jejich nových domovů, píšu různé rady k chovu a dávám tam i nabídku mláďátek.
Jedná se v tomto případě o podnikání? Musím mít živnostenský list? Musím si nějak evidovat příjmy a výdaje a případný kladný rozdíl někde přiznávat?
Na závěr zdůrazňuji, že se opravdu jedná o můj koníček, zvířátka rozhodně nechovám pro zisk.
Moc děkuji.