Re: Paušál na provoz vozidla a DPH z PHM
Právě to posílám, jen doufám, že tím někomu neudělám průšvih a nebo sobě ;-) ... Jinak dopis samozřejmě obsahuje následující:
Dovolujeme si upozornit na skutečnost, že Generální finanční ředitelství není oprávněno k poskytnutí právního poradenství v individuálních záležitostech. Poskytování odborného poradenství v daňové oblasti, jakož ani závazné posuzování, zda určitý postup je nebo není v souladu se zákonem, potvrzování či korigování postupů navržených plátci daně a jejich zástupci, nespadá do působnosti Generálního finančního ředitelství.
No proto, už jsem se málem lekl že by na to zapomněli.
Když dr. Drbohlav, METODIK z FÚ Praha zveřejnil že je možné
v r. 2012 ještě u paušálu požívat náhrady 3,70 tak jsem se zeptal ředitele FÚ a bylo mě sděleno, že publikační činnost je jeho soukromou
věcí mimo práci. Tak se těším až bude nějaký metodik z MŠ
dopoledne metodikovat o vlastenectví a odpoledne bude (mimo práci) učit fagany hajlovat. To vyjádření pro vás bude asi něco podobného.
O rozsudku NSS k tomuto problému jsem již několiikrát informoval..
Díky a hezký den
No možné to je... Jen mě napadá úvaha, když je nějaký takovýto problém a různí daňoví poradci i různí pracovníci FÚ podávají různá tvrzení, kde vlastně má člověk zjistit, které řešení je to správné tak, aby ho stejně posuzoval i FÚ při případné kontrole :-( Pokud tedy nechci čekat na případný rozsudek NSS ve stejné věci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
6. 12. 2012 10:46
Zdravím,
je to zajímavé, ale dostal jsem další výklad, tentokrát přímo z GFŘ:
pokyny GFŘ D-6 se týkají výhradně aplikace daní z příjmů a nikterak neovlivňují oblast daně z přidané hodnoty. Záběr problematiky těchto pokynů tak dopadá pouze na uplatňování daně z příjmů bez jakýchkoliv souvislostí s daní z přidané hodnoty. K tomuto současně v obecné rovině poznamenáváme, že uplatnění daně z přidané hodnoty se neváže na daňový režim daně z příjmů.
Ve vztahu k Vašemu dotazu z pohledu daně z přidané hodnoty odkazujeme na ustanovení §72 a násl. zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), ze kterých je třeba při uplatnění odpočtu daně na vstupu vycházet. Pokud plátce splní podmínky obsažené v těchto ustanoveních, může si uplatnit u přijatého zdanitelného plnění odpočet daně na vstupu v příslušné výši, bez ohledu na to, jakým
způsobem či v jaké výši je toto plnění uplatňováno z pohledu daně z příjmu jako výdaj. Konkrétně s ohledem na Vaši otázku tak z uvedeného vyplývá, že i když plátce uplatňuje u vozidla používaného pro podnikání v rámci daně z příjmu výdaje paušálem, může si z nakoupených pohonných hmot nárokovat odpočet DPH dle podmínek obsažených v zákoně o DPH.