Re: odměna za zlepšovací návrh PROSÍM
Odvod SP a ZP by nebyk, pokud by se jednalo o vynález či zN ,který nemá souvislost s výkonem zaměstnání. Tedy podle toho posuzujte, jak uvidí kontrola jak ze sociálky nebo ze zdravotky bez odvodu, musíte jí doklady k výplatě těchto odměn ukázat, aby to odpovídalo zákonu . Takže...
zlepšovací návrh má souvislost s výkonem práce, a jaké dokumenty po nás můžou při kontrole požadovat? mě prostě nikdo nic jiného nedal, jen nám papír se jménem, částku a že je to za zlepšovací návrh. Asi by bylo lepší, kdyby mi ten papír přepsali a napsali jen odměnu bez důvodu, co myslíte?
Musíte se zeptat šéfa, který ty odměny poskytnul. POkud by to bylo bez souvislosti s výkonem povolání, tak by bylo škoda platit pojistné . Je-li to " jen tak" , zkuste to přepsat a dejte mu to znovu podepsat. Tyto částky jim pak půjdou do prům.výdělku.
Prostě - záleží na šéfovi - jsou to jeho peníze, ne Vaše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 12. 2012 13:43
Dobrý den,
šéf mi hodil na stůl odměny pro pár vyvolených. U dvou pracovníků je tam připsáno, že to jsou odměny za zlepšovací návrh. Já si myslím, že z těchto odměn se neplatí ZP, ani SP, jen daň a nejdou do průměru. Je to prosím tak?
A když dostanu pokyn k vyplacení odměn, musí tam být napsáno, za co ty odměny jsou? Nebo stačí jen jméno a částka? Kdyby tam nebylo napsáno, že je to za zlepšovací návrh, tak bych to normálně připočítala k hrubé mzdě, odvedla pojistné, daň a započítala do průměrného výdělku. Což si myslím, že je lepší. Nejde o vysoké částky, je to 1000 kč.