Re: ulevy na dite
Předpokládám,že jste na rodičovské dovolené. Da--ńové zvýhodnění na dceru můžete uplatnit,ale musela byste mít nějaký příjem ze zaměstnání. Jestli nemáte, potom může daňové zvýhodnění uplatňovat otec dcery, který musí s Vám sdílet společnou domácnost. Otec dcery doplní údaje do prohlášení poplatníka u zaměstnavatele, předloží potvrzení Vašeho zaměstnavatele, že vy neuplatňujete a předloží rodný list dítětě.
Jde, ale až v daňovém přiznání, pak to dostanete za celý rok najednou (zpětně).
a ohledně vás, píšete přítel, takže předpokládám, že nejste vziti. Vás si jako přítelkyni uplatnit nemůže, museli by jste být manželé a váš příjem za rok 2012 nesmí přesáhnout 68tis., pokud se vezmete během příštího roku, tak si vás může uplanit poměrnou částkdy jste svoji, ale až od příštího měsíce např. vezmete se 2.32013, na konci si uplatní od dubna do prosince za předpokladu,že nebudete mít zmiňovaný příjem.
Takže jestli to chápu dobře do konce března musím podat daňové přiznání na finanční úřad a vyplatí mě celý rok 2011 a to mi vyplatí ten finančák nebo zaměstnavatel.Já bych zaměstnavatele nejradši obešla a oběhala a zařídila si všechno sama a dá se někde ytisknout ten papír co se má podat?
Zaměstnavatele nemáte možnost obejít. Podat se musí na FÚ daňové přiznání za rok 2012 a k tomu bude přítel potřebovat od zaměstnavatele Potvrzení o zdanitelných příjmech.
Můžete žádat zpětně i za rok 2011, rovněž budete potřebovat Potvrzení o zdanitených příjmech.
Prováděl zaměstnavatel příteli roční zúčtování daně?
Má zaměstnavatel vůbec nějakou mzdovku, která tomu rozumí, nebo dělá výplaty "sám a na koleně"?
tak to shrnu. pokud žijete ve společné domácnosti, může si uplatnit otec dítěte daňové zvýhodnění. Pokud mu ho neuplatní zaměstnavatel, může si podat daňové přiznání. K tomu ovšem potřebuje potvrzení o zdanitelných příjmech od svého zaměstnavatele, ve vašem případě za r. 2011 a 2012, píšete, že jsou dítěti dva roky, jestliže je narozeno v r. 2010, pak ještě za r. 2010. Na finanční úřad můžete kdykoli, nemusíte do konce března.
Kdykoliv, až budete mít všechna potvrzení. Vyplníte si daňová přiznání, to jde stáhnout i z internetu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 12. 2012 15:30
Dobrý den,jsem na mateřské dovolené s 2 letou dcerou a chtěla bych se zeptat jestli můžu uplatňovat slevu na daních i když jsem na mateřské nebo si musí zažádat otec dcery.A jestli má zajít někam na finanční úřad nebo to musí zaměstnavatel,ale jeho zaměstnavatel na to kašle a o nic se nestará.A taky jsem slyšela,ale navím co je na tom pravdy,že si může zažádat i nějaky ulevy i na mě.Děkuji moc za odpověď