Zkrácení pracovní doby

• (neregistrovaný)

14. 12. 2012 9:58

Může zaměstnavatel zkrátit pracovní dobu z 8 hodin na 6 hodin, když by neměl pro zaměstnance práci? A co když potom zaměstnanci nebudou mít ani hrubou mzdu do výše 8000,- Kč . To si potom budou sami doplácet zdravotní pojištění, a jak to bude ze sociálním pojištěním. Tak si to asi představuje můj šéf a já mu říkám , že by musel to zdravotní doplácet on a že by s tím museli zaměstnanci souhlasit , jsme malá firma ( 10 lidí). A co když s tím nebudou souhlasit zaměstnanci , to potom dostavou výpověď za neuposlechnutí.
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 12. 2012 10:19

jasná (neregistrovaný)

Re: zkrácení pracovní doby
      Zaměstnavatel může zkrátit zaměstnancům pracovní dobu pouze s jejich souhlasem. Pokud by zaměstnanci se snížením prac. doby souhlasili a mzda nedosáhla minim. mzdy, potom by z rozdílu mezi min. mzdou a skutečnou mzdou muselo být doplacené ZP, platil by celou výši zaměstnanec. Pokud zaměstnanci nesouhlasí a zaměstnavatel pro ně nemá práci, je to překážka na straně zaměstnavatele. To, že dostanou výpověď za neuposlechnutí jste doufám napsala z legrace, něco takového nepřipadá v úvahu.

• 14. 12. 2012 11:01

mirka (neregistrovaný)

To já to vím , že to nepřipadá v úvahu , ale můj šéf má někdy svůj ZP. Takže když zamměstnanec souhlasí tak tím tedy dává i najevo , že si je ochoten doplácet zdrav. poj. , na sociální to nemá vliv. A pokud by nesouhlasil , co to znamemá pro zaměstnavatele, že je to překážka na jeho straně a co to znamená pro zaměstnance.
      Děkuji za odpověď.

• 14. 12. 2012 11:21

zdeni (neregistrovaný)

§ 207, 208, 209 ZP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).