Re: Nárok na dovolenou
to byl víkend, takže jestli neměl zaměstnavatele o víkednu, tak by nárok neměl? Na školení nám bylo řečeno, že víkend nebereme
Zaměstnavatele neměl, měl ty 2 dny jako nezaměstnaný, i když byl víkend, tak nebyl zaměstnán. Takže já také myslím jen těch 6 dní, jen mi mate počítač, že počítá 6,5 dne, tj. 0,5 dne ve prospěch zaměstnance. Ale snad to není pro organizaci na výtku, nebo ano?Děkuji. kikadika
Počítač počítá správně - tj. 6,5 dne. (zaokrouhlujeme na půldmy).
Pokud si vzpomínám, před časem nám školitel říkal, že je v návrhu, že bude náležet dovolená i za měsíc, v němž z-nec odpracuje všechny směny. Pak tato změna v ZP ale neprošla, takže nadále platí, že nárok pouze pokud PP trvá celý měsíc.
Existuje názor, že by zaměstnanec neměl být poškozován skutečností, že jeho první pracovní den v měsíci "spadne" např. na pondělí třetího září. Kdyby prvního náhodou bylo ve čtvrtek, tak by přeci nastoupil ve čtvrtek a měl automaticky odpracovaný měsíc. Toto měla na mysli Vaše školitelka při vyslovení doporučení, že nemáte brát ohled na víkend. ZP v tomto § zvýhodňuje skupiny osob, kteří měli to štěstí, že první den v měsíci připadne na Po - Pá, což určitě nebylo úmyslem zákonodárců - jiné skupiny osob poškozovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 12. 2012 12:38
Dobrý den, prosím o kontrolu. Zaměstnanec nastoupil 3.9.2012, nárok v organizaci je 25 dní. Počítám, že odpracoval 60 dní v roce, ale jen 3 měsíce, protože v září neodparcoval 21 dní a tedy nemá nárok za září, a za 3 měsíce je nárok 6,5 dne. Jsem ve mzdách žačátečník, trochu si nejsem jistá. Moc děkuji za radu, jestli počítám správně. kikadika