Re: nedodání daň dokladu
Zák. o DPH říká, že plátce je povinen vystavit daňový doklad do 15 dnů ode dne DUZP a vy máte nárok si DPH nárokovat až máte doklad.
Bohužel o povinnosti daňový doklad doručit odběrateli zákon nic neříká, na to naši zákonodárci nepamatovali :-( Jen to ještě bude v novele zákona ztíženo, že po jeho schválení se můžete stát ručitelem za jím neodvedenou daň. Jediná obrana je v platbě za zboží, ale to jste mu asi už zaplatil, jinak by vám zboží nedodal. Ještě jste se mohl bránit tím, že byste mu zaplatil za zboží bez DPH s tím, že mu DPH zaplatíte až vám dodá doklad. Ale tehdy jste asi ještě neočekával, že vám doklad nepošle. Na FÚ to oznámit můžete, ale budete muset prokázat, že jste nevěděl ani vědět nemohl, o tom že daň nebude dodavatelem úmyslně zaplacena (a to vy vlastně jen předpokládáte z toho, že vám nechce dát doklad) - to platí už i v nyní platném zákoně. Bohužel naše zákony nahrávají více nepoctivcům :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2012 8:33
Přeji krásný předvánoční den! Zhruba 4měsíce se snažím uhnat dodavatele aby mi poslal daň. doklad/fakturu za odebrané a uhrazené zboží. Mám poze dodací list. Můžete mi prosím poradit co mu mám napsat aby mi konečně poslal daň doklad, prosím i poragraf kde najdu, že je povinnen? Napadlo mě, že mu napíšu o informaci na fú (krácení daně) Předem velice děkuji