Nedodání daň dokladu

• (neregistrovaný)

18. 12. 2012 8:33

Přeji krásný předvánoční den! Zhruba 4měsíce se snažím uhnat dodavatele aby mi poslal daň. doklad/fakturu za odebrané a uhrazené zboží. Mám poze dodací list. Můžete mi prosím poradit co mu mám napsat aby mi konečně poslal daň doklad, prosím i poragraf kde najdu, že je povinnen? Napadlo mě, že mu napíšu o informaci na fú (krácení daně) Předem velice děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2012 11:38

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: nedodání daň dokladu
      Zák. o DPH říká, že plátce je povinen vystavit daňový doklad do 15 dnů ode dne DUZP a vy máte nárok si DPH nárokovat až máte doklad.
      Bohužel o povinnosti daňový doklad doručit odběrateli zákon nic neříká, na to naši zákonodárci nepamatovali :-( Jen to ještě bude v novele zákona ztíženo, že po jeho schválení se můžete stát ručitelem za jím neodvedenou daň. Jediná obrana je v platbě za zboží, ale to jste mu asi už zaplatil, jinak by vám zboží nedodal. Ještě jste se mohl bránit tím, že byste mu zaplatil za zboží bez DPH s tím, že mu DPH zaplatíte až vám dodá doklad. Ale tehdy jste asi ještě neočekával, že vám doklad nepošle. Na FÚ to oznámit můžete, ale budete muset prokázat, že jste nevěděl ani vědět nemohl, o tom že daň nebude dodavatelem úmyslně zaplacena (a to vy vlastně jen předpokládáte z toho, že vám nechce dát doklad) - to platí už i v nyní platném zákoně. Bohužel naše zákony nahrávají více nepoctivcům :-(

• 18. 12. 2012 12:42

Jonáš T. (neregistrovaný)

Re: nedodání daň dokladu
      děkuji velice za odpověď. Bohužel je to čím dál horší s těmi podvodníky. A já, co jak trubka vše poctivě přiznávám a vyplňuji pak na to doplatím!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).