Re: ,proplacení dovolené
Informujte zaměstnavatele o tom, že nezaplacením nevyčerpané dovolené poruší zákoník práce a že se obrátíte na oblastní inspektorát práce. Třeba to pomůže, pokud ne, udělejte to - obraťte se na OIP. Zaměstnavtel zjevně nezná zákoník práce, nemůžete pobírat zároveň nemocenskou a mzdu, nesmíte vykonávat práci, z níž čerpáte nemocenskou, ale proplacení nevyčerpané dovolené není mzda.vy hlavně neukončujte svoji nemoc tak,jak vás nutí.
myslím, že to vůbec není předmětem dotazu. Kromě toho, toto je reakce na dotaz ve 12,51 hod, kde paní píše, že je 3 měsíce nemocná. Předmětem dotazu je jednání z-tele, který tvrdí, že v době trvání PN nemůže proplatit dovolenou. A to není pravda.
To sice máte pravdu, ale taky je možné, že se paní domáhá proplacení dovolené (čísla co má třeba na výplatní pásce, kde bývá celoroční nárok ), ale možná ani žádný nárok není, když PP netrvá celý rok. To ale na nesprávném výkladu zaměstnavatele opravdu nic nemění.
Mě vždycky fascinuje, když je zaměstnanec chytřejší než právník, kterého si zaměstnavatel za jeho rady platí. tak hlavně, že se podařilo a korunky budou takové, jaké mají být. Ještě bych vám poradila,abyste po poslední výplatě požádala mzdovou účetní o vystavení potvrzení o tom, že vám byla v době PN v prosinci 2012 vyplacena náhrada za dovolenou v té a té výši. Může se stát, že až budete žádat o důchod, bude se vám hodit, protože nyní nebudete mít prosinec ve vyloučených dobách. S tím potvrzením vám vyjmou proplacenou dovolenou z vyměřovacího základu pro důchod, ale prosinec bude ve vyloučených dobách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2012 16:06
Dobrý den.Dnes jsem již psala jeden dotaz týkající se proplacení dovolené při smlouvě na dobu určitou a pracovní neschopnosti.
Zaměstnavatel mi evidentně nechce dovolenou proplatit,protože mi bylo zděleno,že nemohu pobírat nemocenskou placenou OSSZ a zároveň dostat peníze za proplacenou dovolenou.Děkuji za odpověď