Re: Neplacené volno
Správně jste zaplatili 13,5 % ze dnů NV, protože povinen je zaměstnanec zaplatit prostřednictvím svého zaměstnance.
( vč.9 %, s kterými souhlasil). Na výpl. pásce ( na ML) bude tento měsíc vidět srážka pojištění z poměrného VZ ( pokud trvalo NV od 1-31.12, tak 8000,- VZ a částku 1080.-, kterou musíte odvést najednou, zaúčtujete do nákladů jako platbu zaměstnavatele(celou částku 13,5 %) a jeho 4,5 % až bude mít příjem mu srazíte z čisté mzdy ( do té doby povedete jako pohledávku za zaměstnancem).
Ano. Teď odvedete celou částku 13,5 % ( nemůžete to nechat až bude mít mzdu, odvod musí být provedený v termínu) a částku povedete jako pohledávku za zaměstnancem. Aź bude mít mzdu, tak mu to srazíte (a už to nebudete odvádět).
Já jsem v první odpovědi napsala nechtěně 4,5% , ale platit bude celých 13,5 %. Ještě jednou - v době odvodu zaplatíte vy celé,a povedete jako pohledávku za zaměstnancem do doby než mu to strhnete ( než bude mít zase mzdu. Pak už to přece odvádět nebudete ( je odvedeno ) , jen přimete na svůj účet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 12. 2012 10:52
Zaměstnanec si za celý měsíc vybral na vlastní žádost neplacené volno. Se zaměstnavatelem si zdravotní pojištění zaplatí on sám. Protože je stále zaměstnancem, platila zdravotní pojištění firma. Jsem mimo, jak mohu platbu firmě od zaměnstnance zaúčtovat?