Re: FO s DE a hospodářský rok
Hospodářský rok vyplývá ze zákona o účetnictví, na což je odkaz i v ZDP. Proto mohou mít toto zdaňovací období pro daň z příjmů pouze ti, kdož účtují podvojně, s výjimkami danými zákonem o dani z příjmů - např. sdružení FO, spolupracující osoby, paušalisté atd.(blíže viz ZDP §7/12). Souhlasím s vámi, že v případě vašeho klienta by byl hospodářský rok logický, ale zvažte předem možné dopady včetně rozdílů v účtování a daňové souvislosti - např. že daňový základ vám ovlivní i neuhrazené faktury, že nehmotný majetek nenacpete najednou do nákladů, ale musíte odepisovat atd. K druhému dotazu - obecně se mi zdá hospodářský rok logický tam, kde je sezonní provoz - např. u zařízení pro zimní sporty , kde bych jako optimum viděla uzávěrku a daně v létě = v době klidu, navíc se tak náklady a výnosy z jedné sezony hezky sejdou v jednom přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 12. 2012 11:00
Dobrý den, prosím Vás, může FO vedoucí daňovou evidenci přejít na účtování v hospodářském roce? Nebo je nutno začít účtovat podvojně? Podle ZDP mi přijde, že podvojnost není nutná, ale daňový poradce mi sdělil, že FO s DE nemá možnost přejít na hospodářský rok.
Děkuji za radu.