Re: Pro p.Páju-zaměstnávání rod.příslušn
====
Odpověď OIP HK:
Dobrý den,
V § 132 zákona o zaměstnanosti se uvádí "zaměstnanci orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci ..."
Jak je vidět, tak v tomto paragrafu se mluví pouze o tom, že kontrolující osoba (inspektor) může na pracovišti něco vyžadovat, ale není zde zmínka o tom, že by někdo neměl mít uzavřen pracovněprávní vztah.
Naopak v § 318 zákoníku práce se píše "Základní pracovněprávní vztah uvedený v § 3 nemůže být mezi manžely nebo partnery". Tady se myslí registrované partnerství. Z toho vyplývá, že pokud zaměstnavatel (PFO) zaměstnává v našem případě manželku, tak nemůže mít pracovněprávní vztah (může být spolupodnikající osobou), ale syn pracovněprávní vztah musí mít uzavřen. Zletilost na to má vliv pouze ve smyslu § 6 zákoníku práce.
S pozdravem
Ing. Milan Blažek
vedoucí pracovního týmu kontroly nelegálního zaměstnávání pro Královéhradecký kraj
OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE
pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj
se sídlem v Hradci Králové
>>že v případě syna nelze a to z důvodu jeho z l e t i
>>l o s t i. Hraje zletilost v tomto případě nějakou
>>roli ?
>>
>====
>Odpověď OIP HK:
>Dobrý den,
>V § 132 zákona o zaměstnanosti se uvádí "zaměstnanci
>orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti
>vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na
>pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci ..."
>
>Jak je vidět, tak v tomto paragrafu se mluví pouze o
>tom, že kontrolující osoba (inspektor) může na
>pracovišti něco vyžadovat, ale není zde zmínka o tom, že by
>někdo neměl mít uzavřen pracovněprávní vztah.
>po přečtení musím pouze konstatovat, že pouze má vrozená slušnost mi brání použít slova, která se mi derou na jazyk. Odpovídající vedoucí pravděpodobně neumí číst více než jednu větu, protože znění § pokračuje a jasně z toho vyplývá, že inspektor je oprávněn požadovat osvědčení totožnosti a nejde-li o manžela nebo dítě kontr. osoby, tak i prokázání exist. prac.práv. vztahu- u cizince navíc předložení povolení k pobytu...atd.
nevidím jinou cestu, než požádat MPSV o stanovisko, nedávno jsem za klineta řešil obdobnou debilitu týkající se provozoven dle ŽZ, ŽÚ si tvrdil svou pitomost, na námitky nehodlal reagovat a uznat je, takže suverénně požádal o stanovisko MPO a ejhle, to dalo za pravdu mně,a celý problém byl smeten ze stolu jako nesmysl. Až jsem se divil, že i na ministerstvu nesedí taky taková krůta,jako na tom ŽÚ.
Bohužel, takto jsme to dopracovali v našem právním státě. OIP, který má dohlížet na dodržování prac.práv. předpisů, a tady vidíte, kam se obrátíte o pomoc a výsledek se dostavil. Pište na MPSV a uvidíte, jak to dopadne a zase se ozvěte,jak dopadnete.
====
Dobrý den, pane inženýre.
Děkuji Vám za Vaši rychlou odpověď. V našem případě tedy syn uzavře se zaměstnavatelem (jeho otcem) DPP. Manželka nebude mít u něho pracovněprávní vztah, bude jako spolupracující osoba. Toto se prosím, v případě kontroly inspektora prokazuje jak ? Musí manžel, s nímž je manželka ve vztahu spolupracující osoby, za ni odvádět sociální a zdravotní pojištění ? A nebo stačí, že pojištění si platí jeho manželka sama za sebe ?
===
Dobrý den,
Rád bych Vám odpověděl i na tuto otázku, ale bohužel nespadá do naší kompetence. Zde by Vám asi nejlépe poradili na sociálce.
S pozdravem
Ing. Milan Blažek
vedoucí pracovního týmu kontroly nelegálního zaměstnávání pro Královéhradecký kraj
OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE
pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj
se sídlem v Hradci Králové
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 12. 2012 13:54
Kdysi jsme tu řešili zaměstnávání rodinných příslušníků a slíbila jsem, že dám vědět odpověď pracovníka OIP, toto byl můj dotaz:
Dobrý den,
prosím, obracím se na Vás s prosbou o odpověď. Cizinec, fyzická osoba s trvalým pobytem v ČR podniká - vlastní prodejnu potravin a drogerie. Prodává zde on, vypomáhat mu chtějí jeho žena a zletilý syn. Ti oba mají taktéž trvalý pobyt v ČR. Syn přerušil živnost, všichni si platí sami sociální i zdravotní pojištění. Celá rodina žije pouze z příjmů z této prodejny. Dotaz, prosím, zní : Mohou manželka i plnoletý syn vypomáhat v obchodě - vykonávat pro něho práci bez pracovněprávního vztahu (PS, DPČ, DPP) ? Já se domnívám, že na základě zákona o zaměstnanosti § 132 ano. Cizinec mi však tvrdí, že v případě syna nelze a to z důvodu jeho z l e t i l o s t i. Hraje zletilost v tomto případě nějakou roli ?