Re: Neschopenka - razítko "Zaplaceno"
To razítko skutečně není nutné. Pokud ovšem "povinnost" používat ho nemáte zakotvenu ve vnitřních předpisech a směrnicích.
Když už ho mám, orazítkuju všechno, co zůstává u mně = zaměstnavateli. :-)
To bývávalo kdysi, když nemocenské dávky počítal a vyplácel zaměstnavatel. Tehdy ten požadavek označení o zpracování dokladu byl v zákoně a sociálka kontrolovala, zda je vyplacená neschopenka nějak označena (např. razítkem zaplaceno nebo třeba jen rukou napsané Z jako zaplaceno). Teď se nic takového nedělá. Navíc nyní v případě, že zaměstnavatel odvádí 25% a tedy neodečítá polovinu vyplacených náhrad, už ani sociálku správný výpočet náhrad nezajímá, tedy mně se ještě nestalo, že by to chtěli přepočítávat a sami řekli, že je jim to jedno, protože to nemá vliv na odvod pojistného. Pouze se podívají, zda první den neschopnosti není celý odpracován a pokud ano, zda je to napsáno na příloze s výdělky, která se na sociálku zasílá - tím si zkontrolují, kdy měl začít 22. den.
No já si jen nejsem jistá, zda jej oprávněna toto kontrolovat. Protože jestli jí to žádný zákon neukládá, potom není důvod, aby v tom šňupali. I když pokud by tam nic nenašli , taky bych asi raději byla potichu. Ale spíš mě štve, že tam kde by měli třeba poradit nic neví, a důležitě kontrolují to, co nemají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 12. 2012 14:59
Dobrý den, prosím, mám takový blbý dotaz - na jaký díl dáváte razítko „Zaplaceno“.?