Re: přenesená daňová povinnost
na FA by nemělo být DPH vyčísleno, ale pouze uvedeno % DPH, zaplatíte dodavateli částku bez DPH a do přiznání DPH Vám vstoupí do vstupu i výstupu (žádné DPH nebudete po státu nárokovat).... + musíte odevzdat na FÚ elektronicky hlášení (o PDP)
co se týče platby faktur, tak ty s DPH nesouvsí, pokud jste FA fyzicky přijala v IV.Q.12, tak ji zaúčtujete do přiznání DPH do IV.Q.12.. Platba faktur má vliv na daň z příjmů - pokud uhradíte letos, tak je to výdajem roku 2012, pokud uhradíte až v příštím roce, je to výdajem roku 2013
Děkuji. DPH na faktuře uvedeno není, jak píšete- je tam rozepsána jen částka se zaokrouhlením na faktuře a bez zaokrouhlení na dodacím listě - tak nevím, z které mám to dph dopočítat jistě. To elektronické hlášení se tam musí odevzdat do kdy? Je někde celé ke stažení?
Jinak ještě k tomu, do kterého Q faktura patří. Takže je jedno, jestli je zaplacená nebo ne? Stačí, když už podnikateli přišla nebo vznikla povinnost dle smlouvy něco zaplatit? Když přijde např. faktura za alektriku za 25 000,- a člověk si může nárokovat odpočet na 4000,- přestože je nezaplatil ještě? Mě to přijde docela nelogické, brala bych to tak, že když vznikne výdaj/příjem - vznikne nárok na vstup nebo výstup. Je to někde v zákoně, kde by se to dalo dohledat přesně, abych si to dostudovala? Pročítala jsem ten o dph, ale plno věcí jsem nepochopila, nejsem účetní z profese.
Zaplacení faktury a odpočet DPH spolu opravdu nesouvisí a dle zákona o DPH rozhoduje datum zdanitelného plnění a den, kdy jste obdržela daňový doklad. Přeci také odvádíte z Vašich faktur DPH dřív, než je máte zaplaceny ne?
Elektronické hlášení lze vyplnit na stránkách daňové správy, tzv. EPO.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 12. 2012 18:40
Dobrý den, chci se jen ujistit o správnosti, zpracovávám účetnictví pro svou restauraci a mám dvě faktury, které jsou za odstavení plynových spotřebičů a úpravu rozvodů, kde je u nich napsán základ pro dph a že se jedná o režim přenesení daňové povinnosti. Ještě nikdy jsem to neúčtovala ani s tím neměla zkušnost.. takže si chci potvrdit, co si logicky odvozuji.
Udělám příklad z první faktury (jsou totožné)
základ pro DPH 20% 1 936,- (v dodacím listě je to zaokrouhlené, ale předpoklávám že při výpočtu mám vycházet ze zaokrouhlené částky na faktuře???)
Základ 1 936
DPH 387,2
Celkem 2 323,2
Takže to znamená, že dodavateli zaplatím na účet částku 1 936 a při daňovém přiznání k DPH místo, abych nárokovala odpočet daně státu ji odvedu?
Je to tak dobře? Díky předem za utvrzení nebo radu.
Ještě se chci zeptat na takový dost podstatný detail. Vedu jednoduchou daňovou evidenci, kde prakticky všechno probíhá v hotovosti. Tato faktura patří k roku 2012, pokud bych ji stihla zaplatit ještě v tomto roce - bude mi výdaj patřit do čtvrtletního dph k roku 2012, kdy to zaplatíme v k 25. lednu. Avšak, kdybych fakturu zaplatila až v lednu - patří ještě ke starému odbobí, když v něm byla vystavena a měla v něm být i zaplacena nebo spadá již do 1. čtvrtletí roku 2013?
Zaplatím jí zítra - ale pro zajímavost by mě to zajímalo :o)