Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2013 2:34
Dobry den,
Som student (nad 26) a som nuteny si otvorit zivnost lebo dohody o provedeni prace su po vladnej deforme nepouzitelne. Zivnost by som chcel mat na vedlajsiu cinnost, no trochu mam problem so zdravotnym poistenim.
Totiz, v pripade obcanov CR (studentov), stat hradi ZP do 26 roku a pri vedlajsej cinnosti nemusia platit ZP. Nad 26 si aj pri zivnosti na vedlajsiu cinnost musia platit ZP - co je logicke lebo nikto to za nich neplati.
Slovenska republika plati studentom ZP do 30 rokov, tj. - fungujem aj v CR so slovenskou ZP a niesom ucastnikom ZP v CR.
Otazka znie: budem musiet platit ZP aj v pripade, ze ho za mna plati SR? Resp. budem sa musiet registrovat kvoli tomuto v systeme ceskeho verejneho ZP?
Neviem ci je platenie ZP viazane na vek alebo na fakt, ci za mna ZP niekto plati. Logicka by bola druha moznost.
Za odpoved dakujem