Re: Silniční daň?
Pro uplatňování daňového bonusu tedy přecházíte na vedení daňové evidence - skutečné příjmy a výdaje související s podnikatelskou činností. To Vám schvaluji, nic jim nenechat.
Silniční daň platíte pouze v případě, že je automobil zahrnut do firemního majetku. Nejméně pracné je automobil zahrnout do majetku firmy, výdaje na pohonné hmoty a parkovné uplatňovat paušálem buď 5.000,- Kč, je-li používání pouze pro podnikatelské účely nebo paušálem 4.000,- Kč, je-li automobil užíván i pro soukromé účely. Nemusíte vést knihu jízd.
Nechcete-li automobil zahrnout do majetku, pak je uplatňování výdajů na základě knihy jízd, uplatňování základní náhrady a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty, a to už trošku víc matematiky.
Jestliže automobil zařadíte do firemního majetku, lze dle odhadní ceny provádět i daňové odpisy, což je také poměrně dost slušný výdaj, kterým se snižuje daňový základ.
Hodně štěstí.
Děkuji za reakce, tak to mám radost, zase se tedy vrhnu na vypisování knihy jízd a počítání km, již jsem pár let vysadila :-) tak budu muset zavzpomínat, holt paušál byl pohodlnější...MOOOC děkuji.
>>>>Prosim vás, jsem zmatená, pokud od ledna nastane u mě
>>>>změna, že kvůli odpočtům na děti přejdu na výdaje dle
>>>>lístků/nevzpomenu si na přesný termín/ zkrátka
>>>>neuplatňované paušálem. A automobil používaný k
>>>>podnikání
>>>>není majetkem firmy, ale je můj vlastní, budu
>>>>vypisovat
>>>>opět knihu jízd? a platím silničku nadále nebo ne?
>>>>Děkuji
>>>
>>silničku platíte v měsících, pokud auto používáte k
>>podnikání, nezáleží, zda je zahrnuto v obchodním
>>majetku.
>
>
>Děkuji za reakce, tak to mám radost, zase se tedy
>vrhnu na vypisování knihy jízd a počítání km, již jsem pár
>let vysadila :-) tak budu muset zavzpomínat, holt
>paušál byl pohodlnější...MOOOC děkuji.
Jestli se Vám nechce vést knihu jízd, tak využijte paušálního výdaje na dopravu podle § 24/2/zt) zákona o daních z příjmů. Paušál na auto můžete použít i u auta, které není vložené do obchodního majetku. Volila bych krácený paušální výdaj ve výši 4.000,- Kč měsíčně, neboť předpokládám, že auto bude využíváno i pro soukromé účely.
Zkuste pročíst informace zde: http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-auto.php
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2013 11:16
Prosim vás, jsem zmatená, pokud od ledna nastane u mě změna, že kvůli odpočtům na děti přejdu na výdaje dle lístků/nevzpomenu si na přesný termín/ zkrátka neuplatňované paušálem. A automobil používaný k podnikání není majetkem firmy, ale je můj vlastní, budu vypisovat opět knihu jízd? a platím silničku nadále nebo ne? Děkuji