Silniční daň?

• (neregistrovaný)

3. 1. 2013 11:16

Prosim vás, jsem zmatená, pokud od ledna nastane u mě změna, že kvůli odpočtům na děti přejdu na výdaje dle lístků/nevzpomenu si na přesný termín/ zkrátka neuplatňované paušálem. A automobil používaný k podnikání není majetkem firmy, ale je můj vlastní, budu vypisovat opět knihu jízd? a platím silničku nadále nebo ne? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2013 15:35

zemík (neregistrovaný)

Re: Silniční daň?
      Pro uplatňování daňového bonusu tedy přecházíte na vedení daňové evidence - skutečné příjmy a výdaje související s podnikatelskou činností. To Vám schvaluji, nic jim nenechat.
      Silniční daň platíte pouze v případě, že je automobil zahrnut do firemního majetku. Nejméně pracné je automobil zahrnout do majetku firmy, výdaje na pohonné hmoty a parkovné uplatňovat paušálem buď 5.000,- Kč, je-li používání pouze pro podnikatelské účely nebo paušálem 4.000,- Kč, je-li automobil užíván i pro soukromé účely. Nemusíte vést knihu jízd.
      Nechcete-li automobil zahrnout do majetku, pak je uplatňování výdajů na základě knihy jízd, uplatňování základní náhrady a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty, a to už trošku víc matematiky.
      Jestliže automobil zařadíte do firemního majetku, lze dle odhadní ceny provádět i daňové odpisy, což je také poměrně dost slušný výdaj, kterým se snižuje daňový základ.
      Hodně štěstí.

• 3. 1. 2013 15:52

alli (neregistrovaný)

silničku platíte v měsících, pokud auto používáte k podnikání, nezáleží, zda je zahrnuto v obchodním majetku.

• 3. 1. 2013 16:15

many (neregistrovaný)

Děkuji za reakce, tak to mám radost, zase se tedy vrhnu na vypisování knihy jízd a počítání km, již jsem pár let vysadila :-) tak budu muset zavzpomínat, holt paušál byl pohodlnější...MOOOC děkuji.

• 3. 1. 2013 16:57

Zdena R (neregistrovaný)

>>>>Prosim vás, jsem zmatená, pokud od ledna nastane u mě
      >>>>změna, že kvůli odpočtům na děti přejdu na výdaje dle
      >>>>lístků/nevzpomenu si na přesný termín/ zkrátka
      >>>>neuplatňované paušálem. A automobil používaný k
      >>>>podnikání
      >>>>není majetkem firmy, ale je můj vlastní, budu
      >>>>vypisovat
      >>>>opět knihu jízd? a platím silničku nadále nebo ne?
      >>>>Děkuji
      >>>

>>silničku platíte v měsících, pokud auto používáte k
      >>podnikání, nezáleží, zda je zahrnuto v obchodním
      >>majetku.
      >
      >
      >Děkuji za reakce, tak to mám radost, zase se tedy
      >vrhnu na vypisování knihy jízd a počítání km, již jsem pár
      >let vysadila :-) tak budu muset zavzpomínat, holt
      >paušál byl pohodlnější...MOOOC děkuji.

Jestli se Vám nechce vést knihu jízd, tak využijte paušálního výdaje na dopravu podle § 24/2/zt) zákona o daních z příjmů. Paušál na auto můžete použít i u auta, které není vložené do obchodního majetku. Volila bych krácený paušální výdaj ve výši 4.000,- Kč měsíčně, neboť předpokládám, že auto bude využíváno i pro soukromé účely.

Zkuste pročíst informace zde: http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-auto.php

• 3. 1. 2013 17:06

alli (neregistrovaný)

Pokud nepovedete knihu jízd, nemůžete si uplatnit základní náhradu.

• 3. 1. 2013 17:29

many (neregistrovaný)

Ano chápu děkuji,ale paušál je menší, než skutečně ujeté km, takže se do této problematiky ponořím :-). Automobil slouží pouze k firemním účelům, soukromé máme jiné, i tak 5000 kč je podstatně nižší.
      Každopádně moc děkuji za váš čas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).