Re: Pořízení služeb z EU v roce 2013
Díky! :-)
1/ při tuzemském plnění musím vyplnit při pořízení faktury následující kolonky: DUZP, došlo dne. Pokud mám DUZP do ledna,
ale faktura dojde fyzicky v únoru, mám účetní období 01/2013 a období DPH 02/2013 => odpočet daně si nárokuji až v 02/2013.
2/ při přijatém plnění z EU vyplňuji kolonky: doplnění údajů, DUZP a došlo dne. Nějak pořád nechápu, jaké datumy mám vlastně vyplnit, když DUZP bude 01/2013 a fyzicky dojde v 02/2013.
>>>Dobrý den,
>>>měl bych dotaz ohledně pořízení služeb z EU v roce
>>>2013 a jejich obecné účtování.
>>>
>>>Příklad:
>>>Dopravu z Německa do ČR pro nás ukutečnil jiný plátce
>>>daně z Německa. DUZP (datum ukončení přepravy) bude
>>>28.01.2013, datum vystavení faktury zákazníkem
>>>30.01.2013, faktura dojde do firmy dne 1.2.2013.
>>>Jaké bude datum "doplnění údajů" a do kterého měsíce
>>>provedu samovyměření? A který kurz použiju, leden
>>>nebo
>>>únor?
>>>
>>>Díky předem za radu :-)
>>>Petr
>>žádné údaje už v r. 2013 nedoplňujete (mimochodem to
>>platilo u zboží ne služeb), přepočtete lednovým
>>kurzem
>>a uvedete do lednového přiznání k DPH.
>
>Díky! :-)
>
>1/ při tuzemském plnění musím vyplnit při pořízení
>faktury následující kolonky: DUZP, došlo dne. Pokud mám
>DUZP do ledna,
>ale faktura dojde fyzicky v únoru, mám účetní období
>01/2013 a období DPH 02/2013 => odpočet daně si nárokuji
>až v 02/2013. ano
>
>2/ při přijatém plnění z EU vyplňuji kolonky: doplnění
>údajů, DUZP a došlo dne. Nějak pořád nechápu, jaké
>datumy mám vlastně vyplnit, když DUZP bude 01/2013 a
>fyzicky dojde v 02/2013. nechte si zrušit kolonku doplnění údajů nebo tam pořizujte DUZP
Pokud to tedy chápu správně, při pořízení služeb z EU od 01.01.2013 nebude rozhodující, kdy budu mít DD fyzicky k dispozici (ve srovnání s přijatým tuzemským plněním), budu vždy vycházet z toho, jaký je DUZP na faktuře, případně datum vystavní faktury, a do tohoto měsíce fakturu zaúčtuji a provedu i samovyměření. Kurz bude vždy dle DUZP, nikoliv dle fyzického "došlo dne". To samé bude platit i při pořízení zboží z EU? Díky ;-)
u služeb z EU i v r. 2012 nebylo rozhodující, kdy máte fyzicky doklad, samovyměření se provádělo k DUZP nebo ke dni úhrady (pokud jste zaplatili zálohu dříve než došlo k DUZP), k tomuto dni i kurz. U pořízení zboží je to složitější - doporučuji přečíst § 25 odst. 1 ZDPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2013 11:51
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně pořízení služeb z EU v roce 2013 a jejich obecné účtování.
Příklad:
Dopravu z Německa do ČR pro nás ukutečnil jiný plátce daně z Německa. DUZP (datum ukončení přepravy) bude 28.01.2013, datum vystavení faktury zákazníkem 30.01.2013, faktura dojde do firmy dne 1.2.2013.
Jaké bude datum "doplnění údajů" a do kterého měsíce provedu samovyměření? A který kurz použiju, leden nebo únor?
Díky předem za radu :-)
Petr