Re: Na koho se na Fin. úřadě obrátit?
pokud jste nebyl z jiného důvodu soc. pojištěn, je povinné i sociální (důchodce, student, zaměstnání, invalida, na mateřské či rodičáku...)
na fú můžete dlužit silniční daň, zálohy na daň za zaměstnance, ...skočte si tam za svým správcem, on vám řekne, jestli něco dlužíte.
Super, děkuji za blesku rychlou odpověď. ŘP nemám tak by snad problém být neměl ne? Zaměstance jsem pod sebou také neměl, a nic jsem za ty dva měsíce nevydělal. Jak najdu svého správce? A to soc. pojištění zaplacené taky nemám, volal jsem tam a řekli mi že se mi to pouze nebude počítat k důchodu nic víc nic míň, řekl mi že je to nepovinné. Tak se v tom už ztrácím :(
tak jste jim asi nenahlásil zahájení podnikání:-) podle trvalého bydliště najdete fú kam patříte a na vyměřovacím oddělení podle příjmení najdete kam patříte. ale podle toho co píšete nedlužíte nic.
Opravdu moc děkuji za rychlé a uklidňující odpovědi. Stačí mi že dlužím na tom zdravotním. Mohl bych Vás poprosit o váš email nebo jakýkoliv kontakt kdybych potřeboval poradit? Pokud bych neobtěžoval. Opravdu jsem vyšel učňák a živnosťákem jsem začal tápat. Můj email - koliba50@seznam.cz, Ještě jednou děkuji a dobrou noc ;)
Jestli jste pouze získal živnostenské oprávnění, ale nezahájil jste samostatnou výdělečnou činnost (nevykonával jste na základě ŽL žádnou práci), tak se nepřihlašujte na OSSZ jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Bude to tak, jak Vám řekla paní po telefonu. Jestliže nejste zaměstnaný ani neprovozujete živnost, tak nejste důchodově pojištěný a tato doba se Vám nebude počítat do důchodu. Na zdravotní pojišťovně se přihlašte jako osoba bez zdanitelných příjmů a doplaťte 1.080,- Kč za každý měsíc, ve kterém za Vás nezaplatil pojistné zaměstnavatel. Zajděte na zdravotní pojišťovnu, oni Vám určitě poradí. O živnostenském listu se nezmiňujte a pokud by si Vás našli v živnostenském rejstříku tak řekněte, že jste nezahájil samostatnou výdělečnou činnost.
Probůh. Přihlásil jste se po založení ŽL na zdravotní pojišťovně a sociálním zabezpečení? To je vaše POVINNOST. I když teď už to živnostenský úřad možná zasílá sámy, dřív to tak nebylo. Pak jste měl platit zálohy na zdravotní i sociální (pokud nepracujete někde jinde a ŽL jste neměl jen jako vedlejší činnost). Po zrušení ŽL máte zase POVINNOST na zdravotní pojišťovně a sociálce nahlásit změnu (pokud to už nedělá živn. úřad). Také máte POVINNOST podat na finančním úřadu daňové přiznání, tam vám vyčíslí daň (jestli jste si nic nevydělal, tak bude nula) a potom hned jít na zdravotní a sociální a tam odevzdat vyúčtování a buď něco doplatíte, nebo vám vrátí přeplatek.
Probůh. Proč by se měl po získání živnostenského oprávnění přihlašovat u své zdravotní pojišťovny a na správě sociálního zabezpečení? Můžete svá tvrzení podložit platným právním předpisem? Oznamovací povinnost přece nevzniká pouhým založením živnosti.
Tak zaprvé děkuji za rady, za druhé mi bylo na živnostenským úřadě řečeno že to soc. a zdrav. sami ohlásí. A tak sem to neřešil. Bohužel to samozdřejmě nenahlásili. Zdrav. a soc. sem platil nějaké "firmě" na živ. uřadě mi sdělili že jsou tyto podvodné "složenky" vystaveny na nástěnce. Viz. mi poradili jít podat trestní oznámení, ale samozřejmě bez jakékoliv reakce. Dopis od policie že to odložili po měsíci. Peníze neuvidím, peníze sem nevydělal, naopak dlužím, a to nemluvím o tom že už jsem 1 měsíc a 10 dní na ÚP. Mezitím sem byl na operaci. Ale to už jsou osobní problémy :). Každopádně nemám zaplaceno soc. a zdrav. a zajímalo mě jak to bude probíhat, samozřejmě mě zajímal i ten finančák. Doufám že se to nějak rozumně vyřeší, na zdravotním už jsem byl, ještě mi zbývá sociálka a finančák. Ještě jednou děkuji za rady. S podravem R.
Na ŽÚ jste vyplnil formulář, do kterého jste měl uvést, zda chcete, aby nahlásili začátek podnikání na zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.
Postupně
1) zavolejte na svoji zdravotní pojišťovnu a poproste je na infolince, jestli by se mohli podívat, pod jakým statusem jste tam byl v roce 2012 vedený
Pokud se budou ptát proč, tak popravdě řekněte, že jste si vyřídil živnostenský list, nezačal jste ale podnikat a nyní nevíte, zda Vás živnostenský odbor nahlásil nebo nenahlásil jako OSVČ.
Podle toho, co Vám řeknou, budu moci poradit co dál
Děkuji, určitě dám ještě vědět, zatím sem byl na FÚ. Podat čestné prohlášení a o výpis bezdlužnosti. Pak Dořeším zdravotní a budu muset řešit i sociálku. Opravdu mě zajimá zdali je to pravda že se sociální nemusí platit. Mějte se pěkně a děkuji za rady. :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 1. 2013 20:26
Dobrý den, založil jsem si živnostenský list 10.9.2012 následně, jelikož jsem nic nevydělal, a zjistil jsem že "známý" který mi slíbíl výdělek se na mě hovorově vyprd. Následná zjištění že jsem platil "soc. a zdrav. pojištění" nějaké "podvodné firmě" jsem šel živnost okamžitě zrušit. Záník živnostni byl k 12.11.2012. Takže jsem "podnikal" 2 měsíce. Z toho dlužím na zdravotním, a nevím jestli je povinné i sociální. Dále nevím jak postupovat vůči Fin. úřadu. Zdali mám i u nich nějaké "dluhy". Kdo mi u Vás pomůže? Na koho se mám u Vás obrátit? A je sociální pojištění také povinné? Předem děkuji za Odpověď. K.