Pronájem polí a daň

• (neregistrovaný)

10. 1. 2013 16:55

Mám pozemky, které má v pronájmu zemědělské družstvo. Vloni tam proběhla digitalizace pozemků a tak jsem už musela platit daň z nemovitostí sama a družstvo mi poslalo za pronájem už 8500 Kč. Do této doby to bylo míň jak 6000 a tak jsem daňové přiznání nedávala (jse normálně zaměstnaná, jiné příjmy nemám). Platí tato hranice 6000 Kč i letos? Myslím si, že budu muset udělat přiznání, odečtu si 30% paušál a potom zdaním. Myslím si to správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2013 17:16

Kara (neregistrovaný)

Re: pronájem polí a daň
      Kdo platí daň z nemovitostí s tímto dotazem přece nesouvisí. Důležité je, kolik Vám vyplatili za pronájem. Pokud víc než 6000 Kč a Vy máte příjmy ještě ze závislé činnosti, musíte podat přiznání. Takže z 8500 uplatníte výdaje 30% a zbytek bude daňový základ, který přičtete k daňovému základu ze závislé činnosti, vypočítáte daň, odečtete slevy. Vyjde Vám daň po slevách, od ní odečtete daň, kterou Vám srazili v zaměstnání a zbytek doplatíte. Nebo Vám třeba ještě budou vracet, to záleží na výdělku.

• 10. 1. 2013 18:34

xJ (neregistrovaný)

Kdo platí daň z nemovitostí s tímto dotazem přece
      nesouvisí.
      Myslím, že souvisí, před digitalizací pozemků platily daně z nemovitostí zem. družstva, která měla pole v pronájmu, po digitalizaci musí daně platit pronajímatel a o daně mu družstvo zvýšilo pronájem.

• 11. 1. 2013 7:12

JanaK (neregistrovaný)

Přesně tak, předtím to platilo družstvo a proto teď navýšilo pronájem. Děkuji, je mi už jasné, hranice 6000 stále trvá a paušál 30% taky, prostě s tím budu mím teď víc práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).