Re: dan z přijmu
V prvním roce podnikající důchodce neplatí žádné zálohy. V dalším roce platí zálohy vypočtené na základě příjmů dosažených v roce loňském. Pojistné platí jen ze svých skutečných výdělků (tzn. z rozdílu příjmů a výdajů souvisejících s podnikáním). Pokud váš příjem za rok nepřekročí rozhodnou částku pro vedlejší činnost 62 121 Kč, nebudete platit ani zálohy na soc. pojištění u vedlejší činnosti v letech následujících. Samozřejmě daň je 15%, jako důchodce přicházíte o slevu na poplatníka v r. 2013.
Podáváte daňové přiznání z příjmů FO. Podnikání začínáte na základě vydaného výpisu na živnostenském úřadě pro vedlejší činnost, poplatek 1.000,- Kč, musíte se jako podnikající osoba přihlásit na FÚ, ZP a SSZ. Dnes je toto vše schopen zajistit příslušný živnostenský úřad, takže je to pouze 1 návštěva na úřadě.
Ale zde doporučuji se ujistit, že to živosťák obstará a nahlásí vás.
Re: dan z přijmu
Kolegyně nepíše, že si důchodce nemůže vydělat víc, ale že pokud si nevydělá víc, nemusí platit SP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 1. 2013 8:54
jsem starobní duchodce a z důvodu nízkéhodůchodu ze kterého se nedá vyžít jsem se rozhodla pustilt se do drobného podnikání ve sfře služeb. Zajímalo by mě zda budu muset platit soc. a zdravotní pojištění a dan z příjmu a v jaké výši.