Dan z přijmu

• (neregistrovaný)

13. 1. 2013 8:54

jsem starobní duchodce a z důvodu nízkéhodůchodu ze kterého se nedá vyžít jsem se rozhodla pustilt se do drobného podnikání ve sfře služeb. Zajímalo by mě zda budu muset platit soc. a zdravotní pojištění a dan z příjmu a v jaké výši.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2013 14:05

zemík (neregistrovaný)

Re: dan z přijmu
      V prvním roce podnikající důchodce neplatí žádné zálohy. V dalším roce platí zálohy vypočtené na základě příjmů dosažených v roce loňském. Pojistné platí jen ze svých skutečných výdělků (tzn. z rozdílu příjmů a výdajů souvisejících s podnikáním). Pokud váš příjem za rok nepřekročí rozhodnou částku pro vedlejší činnost 62 121 Kč, nebudete platit ani zálohy na soc. pojištění u vedlejší činnosti v letech následujících. Samozřejmě daň je 15%, jako důchodce přicházíte o slevu na poplatníka v r. 2013.
      Podáváte daňové přiznání z příjmů FO. Podnikání začínáte na základě vydaného výpisu na živnostenském úřadě pro vedlejší činnost, poplatek 1.000,- Kč, musíte se jako podnikající osoba přihlásit na FÚ, ZP a SSZ. Dnes je toto vše schopen zajistit příslušný živnostenský úřad, takže je to pouze 1 návštěva na úřadě.
      Ale zde doporučuji se ujistit, že to živosťák obstará a nahlásí vás.

• 14. 1. 2013 23:29

aa (neregistrovaný)

Paní je ve starobním důchodu, nepíše v předčasném, tudíž neplatí omezení výdělku.

• 15. 1. 2013 7:59

Líba (neregistrovaný)

Kolegyně nepíše, že si důchodce nemůže vydělat víc, ale že pokud si nevydělá víc, nemusí platit SP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).