Daň při mateřské a rodičáku 2012

• (neregistrovaný)

14. 1. 2013 9:47

10. ledna 2012 jsem nastoupila na mateřskou a po 28 týdnech na rodičovskou dovolenou. Jak to bude s ročním zúčtováním daně? Předpokládám, že mi ho provede zaměstnavatel. Mám shánět ze sociálky nějaké potvrzení kolik jsem měla mateřskou?
    A jak za rok 2013, budu mít rodičovskou dovolenou a budu uplatňovat odpočet ze stavebka a životního pojištění. Budu muset podávat daňové prohlášení sama nebo mi ho udělá zaměstnavatel? Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2013 9:51

Líba (neregistrovaný)

Re: Daň při mateřské a rodičáku 2012
      Jestli jste v lednu a případně při čerpání dovolené mezi MD a RD platila nějakou zálohu na daň, tak můžete zaměstnavatele o RZD požádat. Pokud vám žádná daň nebyla sražena, pak nemá RZD smysl.

Pro příští rok platí totéž. Nebudete-li mít příjem, nemáte si z čeho odpočet uplatnit.

• 14. 1. 2013 9:55

xy5

Re: Daň při mateřské a rodičáku 2012
      čerpala jste dovolenou po MD? Platila jste vůbec nějakou zálohu na daň? Měla jste podepsané daň. prohl.? Sám od sebe Vám zam-tel RZD neprovede, o to musíte požádat, i když nevím, jestli ve Vašem příp. bude vůbec mít smysl o něj požádat, pokud jste žádnou zálohu nezaplatila, pak není co vracet. Pokud nemáte žádnou zálohu na daň, pak nemůžete ani uplatnit odpočet z pojištění. Jaký odpočet ze stavebka máte na mysli - máte hypotéku? Příjem za nemoc. dávky, PPM, RP do RZD (daň. př.) nejde, ale pokud by si chtěl na Vás manžel uplatnit odpočet, tak to asi za r. 2012 nepůjde, protože budete mít příjem vyšší než 68tis. - do tohoto sledovaného příjmu se nezapočítává RP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).