Re: Stravenky
A ta hodnota stravného se myslí jaké číslo když v jakési vyhlášce je třeba stravné nad 5 hodin od.... do Kč ??? Tak z jaké hodnoty je těch 55% ???
A můj druhý dotaz zní, zda není rozhodující hodnota stravenky, tedy že teoreticky by mohla firma zaplatit i celou stravenku pokud by byla do těch 70% z imaginární hodnoty stravného ???
Díky
do nákladů můžete dát pouze 55% z hodnoty stravenky (ze 60 korunové stravenky pouze 33 Kč a víc ani Ň). Z např. 120 korunové stravenky dáte do nákladů pouze 55,30 Kč (55% ze 120 Kč je sice 66 Kč, ale máme maximální hranici závislou na stravném -70% ze stravného pro služební cestu 5-12 hod tj. 70% z částky 79 Kč je právě výše zmíněných 55,30) Stravenku můžete hradit zam-cům klidně celou a nemusíte od nich požadovat žádnou úhradu.
Jo tak teď už mi to je jasné. Takže zřejmě např. v případě dcery když dostáva v zaměstnání stravenku v ceně 60,-Kč a platí za ni jen 20,- Kč, tak část příspěvku zaměstnavatele ve výši 55%, t.j. 33,-Kč může dát do nákladů a těch zbylých 7,- Kč má uznatelný výdaj ale bez možnosti to dát do nakladů.
Děkuji Vám za vysvětlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 2. 2013 17:36
Prosím o informaci, zda je můj názor správný. Dočetl jsem se na webu že zaměstnavatel může až tuším 55,30 Kč z ceny stravenky hradit ze svého jako jemu uznatelný náklad (pokud to dobře interpretuji), ale nikde jsem se nedočetl kolik to může činit maximálně z ceny stravenky. Neboli napíši to jinak. Pokud zaměstnavatel zabepečí pro pracovníky stravenky v ceně třeba 60,- Kč tak i v tomto případě může ze svého hradit např. 55,- Kč a zbytek zaměstnanec stejně jako kdyby zabezpečil stravenky za 100,- Kč a z nich by hradil zaměstnavatel ze svého 55,-Kč a zbytek zaměstnanec? Chápu do správně? Někde jsem se dočetl o nějakých 70% a nevím zda to je z ceny stravenky nebo z nějaké jiné hodnoty a cena stravenky nehrá roli, jen je limitován ten podíl zaměstnavatele.
Děkuji