Re: těhule a nové zaměstnání
Jen z toho nového. A pokud jste ještě ve zkušební době, tak můžete počítat s tím, že Vám zaměstnavatel zruší pracovní poměr (třeba ne, ale většinou to tak bývá). Pokud by Vám pracovní poměr zrušil (může to udělat po uplynutí prvních 3 týdnů nemoci), pak byste měla nárok na mateřské dávky jen v případě, že by počátek jejich pobírání spadl do období do 180 kal. dnů od skončení pracovního poměru (přičemž počátek pobírání by byl mezi 8 a 6 týdnem před předpokládaným termínem porodu). Nemocí by se zkušební doba prodlužovala, takže by Vám pak kdykoli po uplynutí prvních 3 týdnů nemoci mohl pracovní poměr zrušit.Takže to, co teď poradím asi bude trochu nefér vůči zaměstnavateli, ale jestli máte zkušební dobu 3měsíční, tak ještě s maroděním i s oznámením, že jste těhotná, počkejte až po ní. Pak už by Vám nemohl pracovní poměr zrušit ve zkušební době, protože ta už by byla uplynutá a ani by Vám nemohl dát výpověď.
Děkuji,
akorád já mám 3 měsíce zkušebku a půl roku doba určita.Jedině počkat alspon po tý lhutě 3 měsíční.Bude mi to sice proti srsti sem taková blbá poctivá:-)
Když budu po 3 měsíční lhutě pak nemocná tak mi stejně pak skončí pr.poměr po půl roce,ale nákou mateřskou snad dostanu ne?
Díky moc
buď dosatnete "nákou mateřskou" nebo od narození dítěte budete pobírat rodičovský příspěvek. S tím nárokem na mateřskou je to totiž ještě trochu složitější - pokud by tento váš prac.poměr trval třeba jenom 2 měsíce, musel by začátek vaší mateřské spadat do období 2 měsíců od skončení prac.poměru. Na druhou stranu - pokud lékař tvrdí, že máte rizikové těhotenství a měla byste mít neschopenku, nějaké uvažování o tom, kdy jít marodit, mi příjde riskantní. Záleží na tom,jakou práci děláte, jak moc namáhavou,jak moc jste ve stresu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 2. 2013 12:17
Dobrý den,
Jsem v novém zaměstnání 2 mesíce a 10 dnů.Před tím sem byla 20 dnů na PU.Před PU sem pracovala v kuse 11 let.Jsem těhotná mudr chce,abych šla rizikové....
má otázka je z čeho se počítá pak mateřská.Bere se to i zpětně z minulého zaměstníní nebo jen z tohoto?
Děkuji moc