Re: Fotovoltaika na RD - výdaj. paušál
Pokud budete proti příjmu z prodeje elektřiny uplatňovat skutečné výdaje související s celou výrobou (např. opravy, čištění), musíte je krátit poměrem hodnota prodané elektřiny/hodnota vyrobené.
Při paušálu ale nemusíte soukromou spotřebu řešit, zdaníte jen příjem z prodeje minus 60%.
Teď mi napadlo - předpokládám, že na to máte živnost. Dovedl bych si představit tuto činnost i bez živnostenského listu (jako ostatní příjem § 10), pak není paušál možný, ale skutečné výdaje by se uplatňovaly obdobně, jen přísněji - zákon dovoluje odečítat příjmy na dosažení, nikoli už zajištění a udržení příjmů.
Výdaje procentem z příjmů v případě, že na výše uvedené není živnost, ale přidělená licence - jaké je prosím % ?
Pak záleží, jestli je to pro dotyčného tzv. jiné podnikání anebo doplňkový výdělek (je v penzi, má zaměstnání nebo provozuje úplně jiný druh podnikání). Při neživnostenském podnikání je paušál 40%, při doplňkovém (ostatním) příjmu není paušál možný, ale zase nepodléhá placení sociálního a zdravotního pojištění.
Tak teď z toho jsem jelen. Manžel má licenci, dále je zaměstnanec. Brala jsem to tedy, že fotov. je vedlejší podn. činnost a vloni jsme výdaje uplatnili 40% z příjmů, ale pokrátila jsem to radši kvůli té soukromé spotřebě. Je to tedy špatně? Nepochopila jsem ten doplňkový výdělek. Když je zaměstnanec tak je to pro něj ten doplňkový výdělek a mělo by se dělat dle paragrafu 10?
Když už jste to jednou danili jako jiné podnikání, nechce tak. Pokud je to jedna elektrárna na vlastním domě nebo pozemku, k tomu hlavní příjem ze zaměstnání, podle mého názoru by to mohl být příjem podle § 10 - "ostatní příjem, při kterém dochází ke zvýšení majetku". Jak říkám, nechte jak bylo. Každopádně výdajový paušál je 40% z příjmů z prodeje elektřiny a nijak se nekrátí.
Dobrý večer, měla bych dotaz na pana Františka daňového poradce. V odpovědi píšete, že se musí skutečné výdaje na FVE krátit dle poměru: hodnota prodané elektřiny / hodnota vyrobené elektřiny. Dle mého názoru se veškerá vyrobená elektřina dále vyfakturuje a prodá na Čez či jiného obchdoního partnera. Takže výrobce elektřiny dostane zaplaceno za veškerou vyrobenou elektřinu. Tudíž je to poměr 1 : 1. Nebo není?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 2. 2013 15:22
Nemáte někdo zkušenost, máme na RD fotovoltaické panely, a jdem o to, že část vyrobené elektřiny spotřebuje naše domácnost, takže jde částečně o soukromou spotřebu. Takže by se měli v poměru soukromé spotřeby krátit výdaje? A pokud se rozhodneme pro výd. paušál 40% tak pokrátit i ten v poměru soukromé spotřeby? Děkuji