Re: ELDP náhrada mzdy, nemocenská
Celá doba nemoci je ve vyloučené době, tady i doba, kdy se vyplácí náhrada za nemoc. Z náhrady za nemoc se neodvádí SP, tudíž nepatří do vyměřovacího základu. Pokud byla nemoc celý měsíc a byl v tom měsíci příjem ze kterého se odvádí SP, nebude tento měsíc ve vyloučené době. Křížky se v tomto případě nedělají.
Děkuji moc, ale nejsem si jistá že jsem pochopila tuto větu "Pokud byla nemoc celý měsíc a byl v tom měsíci příjem ze kterého se odvádí SP, nebude tento měsíc ve vyloučené době."
Protože pokud by byl nemocný např. od 11.2. do 11.3., tak pracoval i na začátku února, takže se odvedlo SP a na konci března, takže se taky v měsíci odvedlo SP. Prosím jak to myslíte?
Mám na mysli kalendářní měsíc. Nemoc od 1.1. do 31.1. a byla v tom měsíci kromě náhrady za nemoc vyplácená například nějaká odměna ze které se odvádí SP, pak dny nemoci tento měsíc nebudou ve vyloučené době.
To by znamelo, že pokud by nebyl nemocný celý měsíc od 1. dne v měsíci, tak by se tam žádné vyloučené dny nepsaly, protože pokud nějaký den v tom měsíci pracuje, tak má mzdu + odměnu, za ty dny které pracoval a odvede se SP.
V mém případě byl nemocný jen od 15.11. do 30.11 tzn. že to bude od 1.1. do 31.12. dny 366 a žádné vyloučené.
Omlouvám se, ale nějak mi to v pátek už hlava nebere a ELDP s nemocí dělám poprvé
Vyloučená doba nenáleží za dobu, v níž SOUČASNĚ byla nemoc a příjem. Např. byl nemocný celý měsíc a zároveň se vyplácely čtvrtletní odměny. Vyměřovací základ má přednost před vyloučenou dobou.
Pokud byl půl měsíce nemocný a půl měsíce pracoval, vyloučená doba se započítá.
Pokud byl např. od 1. do 20. nemocný, 20. skončil prac.poměr a byla proplacena dovolená, VD nenáleží - zase je to současně VD a příjem, i když nemoc netrvala celý měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 3. 2013 13:29
Dobrý den,
pokud měl zaměstnanec v roce 2012 jen náhradu mzdy, tak se ty dny nepíšou do vyloučené doby a ani se se částka nepočítá do vyměřovacího základu, protože se z ní SP neodvádí?
Do vyloučených dní se počítá jen od 21 dne nemocenská, od do budu mít celý rok, ale o vyloučené dny se mi sníží ty normální dny a křížky se nikde nedělají?
Děkuji