Re: Kurzové rozdíly v DE a Money
-
ano to máte pravdu, znamená to tedy, že by se faktura měla zapsat např. s denním kurzem do knihy faktur a při úhradě tuto částku přepsat částkou, která se při platbě v bance odečetla, aby částka na faktuře přijatá a bankovním účtu byla stejná.
Potřebuji si ověřit, že tento postup je správný. Předem díky za reakci
Já účtuji rozdíl jako nezdanitelný výdej a u fa vystavených nezdanitelný příjem.
-
- pro Maxxe
- jsou možné obě varianty, která je ta správnější?:
1) částku na faktuře po úhradě v bance opravím na přesnou částku v Kč dle výpisu z účtu (cizí měnu zde nezadávám s kurzem) a tudíž při párování banky s fakturou přijatou mám totožnou částku
2) zadám částku v € s aktuálním denním kurzem a při párování banky s fakturou proúčtuji částku z banky + další řádek do bankovního dokladu zaúčtuji kurzový rozdíl tak, abych měla fakturu zcela uhrazenou. Kurzový rozdíl jako výdaj jde do režie a jako příjem jde do ostatních příjmů.
Když mám fakturu přijatou v €, musím ji vést v DE v € i Kč, nebo stačí jen v Kč (jen dodávám, že je vedena pouze korunová pokladna a korunový účet /platby v € se provádí SEPA platbou z korunového účtu/)
Předem díky za odpověď
Správnější ? Myslím, že v DE je to "stejně správně".
Než byl upraven můj program tak, aby "sám" tvořil 2 položky v bance, tak jak píšete v bodu 2, tak jsme používali systém Vámi popsaný v bodu 1.
Určitě by ale byla dobrá evidence faktury v hodnotě v cizí měny. Musíte nějak kontrolovat, jesti odběratel zaplatil správnou hodnotu.
Ještě k bodu 2 - kurzový rozdíl bych účtovala na stejně jako je naúčtovaná hrazená faktura (jestli to je Vašich silách) - příjem není ostatní příjem, ale to vlastně příjem za služby (zboží), stejně tak výdej.
Tohle vlastně asi bude jediný rozdíl mezi oběma způsoby - 1. automaticky naúčtuje nákup do nákupu zboží (služeb) a příjem do tržeb (ne do ost. příjmů).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 3. 2013 16:10
Jak správně účtovat kurzové rozdíly v DE v úč.programu Money? Přijatá faktura v €, která je placena z korunového účtu SEPA platbou.
Předem díky.