Re: DPC do 2499,- bez odvodu?
1. Ano v podstatě je to tak.
2. U vás prohlášení nepodepíše, protože má podepsáno jinde a při uvedené výši odměny u vás bude 15% srážková daň, která bude konečná a nevrátí se mu. Nebo u vás podepíše prohlášení na HPP si podpis od dalšího měsíce zruší a u vás bude zálohová daň ( ve skutečnosti z uvedené odměny žádná), pak má ale povinnost si podat daňové přiznání v příštím roce a příjmy u vás se započtou a zřejmě vyjde vratka na dani.
>Chci zamestnat pani na uklid najemniho domu a nevim,
>jakou formu dohody zvolit. Docetl jsem se, ze u DPC se
>pri mzde do 2499,- mesicne neplati zdravotni a
>soocialni, jen zaloha na dan. Je to tak?
>
>
>1- duchodkyne: ta muze podepsat Prohlaseni a ja ji pak
>udelam vyuctovani, ale stat ji nevrati nic (pokud
>dobre chapu letosni novelu)
Ano, může podepsat. Sleva na poplatníka nebude. Ale nemůžete vědět, že jí stát nic nevrátí - může mít dary, penzijko, životko - ty si může v RZD uplatnit.
>2- zamestnam nekoho kdo je zamestnan na HPP jinde,
>Prohlaseni mi nepodepise. Jak je to se zalohou? Mam mu
>vydavat potvrzeni o srazenych zalohach na dan a on je
>pak donese ucetni ve firme, kde je na HPP?
Nepodepíše Prohlášení, pak při příjmu do 5.000 Kč bude srážková daň, ta je konečná a už se mu nevrátí zpět. Nemá možnost ji zpět získat, ledaže byste mu odměnu zúčtovávali za dva měsíce naráz, pak by byla zálohová daň, ovšem měl by zálohovou u dvou zaměstnavatelů současně a byl by POVINEN podat daňové přiznání.
Opravdu by byl POVINEN? Měla jsem za to, že má možnost podat přiznání, nikoliv povinnost
§ 38g zákona o daních z příjmů
Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců. Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 3. 2013 20:58
Dobry vecer.
Chci zamestnat pani na uklid najemniho domu a nevim, jakou formu dohody zvolit. Docetl jsem se, ze u DPC se pri mzde do 2499,- mesicne neplati zdravotni a soocialni, jen zaloha na dan. Je to tak?
1- duchodkyne: ta muze podepsat Prohlaseni a ja ji pak udelam vyuctovani, ale stat ji nevrati nic (pokud dobre chapu letosni novelu)
2- zamestnam nekoho kdo je zamestnan na HPP jinde, Prohlaseni mi nepodepise. Jak je to se zalohou? Mam mu vydavat potvrzeni o srazenych zalohach na dan a on je pak donese ucetni ve firme, kde je na HPP?
Dekuji za odpovedi