Re: Přechodná ustanovení a sazba DPH
Najdete v PU k zákonu 500/2012 Sb. bod 3 = pro elektrickou energii, plyn, telekomunikačních služeb, nebo bod 2 = vodné, stočné, teplo, chlad.
Jste oprávněn (odhadem nebo odečtem) stanovit samostatně základ daně do 31.12.2012 a samostatně od 1.1.2013 a zdanit za rok 2012 sazbou platnou do 31.12.2012.
A pokud tohoto oprávnění plynoucí z Přechodných ustanovení nevyužiji, jsem povinen zdanit podle §47 ... tedy novou sazbou 21% ? Rozumím tomu správně? A velmi děkuji za odpověď
Ano, samozřejmě můžete uplatnit sazbu 21 %, ale tím, pokud fakturujete neplátci, dojde k poškození odběratele. Plátci by to mohlo být celkem jedno, pokud má plný nárok na odpočet daně. Přechodná ustanovení vás pouze opravňuje k tomu, aby jste sazby uplatnil jinak než dle § 47, pokud k DUZP u vyjmenovaných zd. plnění dojde v r. 2013.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 3. 2013 14:28
Prosím, pomoc :)
Vystavil jsem daňový doklad, DUZP 01.02.2013, energie výhradně za rok 2012, dal jsem sazbu letošní 21%. Vycházel jsem z §47, odst. 2.
Můj odběratel se ohání Přechodnými ustanoveními a chce, abych mu fakturu předělal na sazbu platnou v roce 2012.
Chápu správně, že podle zákona o DPH vystavuji se sazbou 21%, ale podle Přechodných ustanovení jsem oprávněn vystavit se sazbou 20%? Rozumím tomu dobře, že mi Přechodné ustanovení dávají možnost si vybrat? Já tam totiž nikde nevidím povinnost, uplatnit loňskou sazbu DPH.