Re: Rodičovská dovolená - odstupné - úP
Jelikož jste byla na rodičovské, tak jste neměla v zaměstnání aspoň 3 roky příjem že? Myslím si, že by měl zaměstnavatel vycházet z pravděpodobného výdělku, který byste dosáhla, kdybyste u něj pracovala a z toho se také odstupné bude počítat. Až dostanete odstupné, tak se půjdete zaregistrovat na ÚP a nebudete 3 měsíce brát podporu, protože budete mít 3 měsíční odstupné (aspoň si myslím, že je 3 měsíční) a podpora se Vám tím pádem posune o 3 měsíce, tak budete moci být doma 8 měsíců a budete mít aspoň nějaký příjem. Můžete zatím něco shánět. Tak nevím, co je výhodnější.
Pokud půjdete na ÚP rovnou z rodičovské dovolené, splníte dobu pojištění náhradní dobou. "Minimální podpora v nezaměstnanosti v roce 2013 v prvních dvou měsících činí tedy 3 661 Kč (24 408 Kč ∙ 15 %), v dalších dvou měsících 2 929 Kč (24 408 Kč ∙ 12 %) a další měsíce potom 2 685 Kč (24 408 Kč ∙ 11 %)."
Bylo by pro vás lepší, kdybyste aspoň nějakou dobu pracovala, aby podporu počítali z pravděpodobného příjmu. Nevím, jak dlouhá doba by to měla být, zpočátku nebyly ÚP jednotného názoru a poslední dobou jsem se o to nezajímala.
a co když se zaměstnavatelem uzavřu dohodu o ukončení pracovního poměru, tudíž nedostanu odstupné ale třeba odměnu ve výši 3 platů a 2 platy výpovědní lhůta i když výpověd bude k poslednímu dni mého konce RD.
není to pak lepší pro uřad práce -- jako kdybych pracovala ikdyž ve skutečnosti ne? jako kdybych pracovala?
Zaměstnavatel vám může nabídnout dohodu a odstupné, pokud jste pro něj nadbytečná. Můžete dohodu odmítnout a on vám dá výpověď a odstupné. Protože pro vás po dobu výpovědi nebude mít práci, bude vám do konce září platit náhradu mzdy. 30.9. skončíte a s náhradou mzdy za září vám bude vyplaceno odstupné.
Z odměny se odvádí ZP a SP, pochybuji, že by na to zaměstnavatel přistoupil. Taky si nemyslím, že by to nějak ovlivnilo výši podpory, protože by k tomu příjmu nebyla žádná doba důchodového pojištění. To ovšem neznám přesně, jak to teď s podporou chodí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 3. 2013 21:23
Mám dotaz....
Jsem na RD, která bude končit v červenci 25. Zaměstnavatel nemá pro mě místo. Takže výpověd pro nadbytečnost, ale budu předpokladat, že spíš pujde na dohodu. Pracovala jsem na základní plat + provize. Jak mi bude počítat odstupné ... z průměrného platu před odchodem na mateřskou nebo ze základního platu bez provizí.
Další dotaz je ... co je pro mě výhodnější podepsat výpověd k 25. červenci nebo trvat na 2 měsíční výpovědní lhůtě. Nevím z jakých penez počítá úřad práce podporu. Někde jsem slyšela, že stačí 1 den pracovat, aby byla podpora větší.
Zná někdo odpověd? děkuji