Re: těhotenství a ukončení zaměstnání
Jestliže ukončíte pracovní poměr, tak na žádnou mateřskou dovolenou nenastoupíte. Dovolená je volno u zaměstnavatele. Protože na ÚP půjdete rovnou z rodičovské dovolené, vaše podpora v nezaměstnanosti bude kolem 3000,-. Můžete se přihlásit, až vám skončí pracovní poměr.
A musíte ukončit PP? Kdybyste ho neukončila, v těhotenství Vás nepropustí a zaplatili by Vám i mateřskou.
Zajímalo mě, jestli můžeme ukončit pracovní poměr dohodou (když jsem těhotná). Jestli se já potom můžu jít zaevidovat na ÚP ... a na mateřskou bych měla nastupovat necelé 2 měsíce od ukončení pracovního poměru takže bych splnila i to co psala v.e.n.d.y. … pokud stihne nastoupit na PPM do 180 dní od ukončení zaměstnání, bude stejně brát PPM z průměru v zaměstnání.
Vím, že nejvýhodnější po této stránce by bylo zůstat u zaměstavatele a opravdu to nejde.
Když jste těhotná, nemůže vám dát zaměstnavatel výpověď, ale dohodou můžete skončit kdykoliv. Pokud tam z nějakých důvodů zůstat nechcete, můžete jít na ÚP, ale jak jsem psala, podpora bude spíš symbolická. Můžete zůstat doma, protože za celodenně pečující osobu o dítě do 7 let je plátcem ZP stát.
Přeji klidné těhotenství.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 3. 2013 9:58
Dobrý den, v květnu mi končí rodičovská dovolená a měla bych nastoupit do zaměstnání. Pracovní poměr ukončíme dohodou. V tuto chvíli jsem již těhotná a zajímá mě, jestli se půjdu zaevidovat na ÚP a do nástupu na MD budu pobírat podporu?