Re: Náklady r. 2012
Váš způsob je dobře: FP r. 2012 do číselné řady r. 2012, náklady v r. 2012 a DPH za 1/2013 až mám doklad.
Nemusíte nic opravovat :-)
(Chybně nebyl ani postup předchozí p. účetní, nejspíše jí přišla FP až v období, kdy už měla číselnou řadu r. 2012 uzavřenou a pak záleží, jestli už měla doklad, když účtovala přes ID 5../389, tak by správnější byl účet 383, ale i tak není problém, když to účtovala přes 389 a při jejím způsobu by se dalo polemizovat o správnosti výše vykázání závazků k 31.12., záleží, jestli jste auditovaná firma nebo ne). Ono je možno více způsobů, jak účtovat FP na začátku roku, které patří ještě do r. předchozího, záleží, jaký postup si zvolíte a také který vám vyhovuje i z hlediska DPH. Důležité je mít hlavně náklady vtom správném roce. A při vašem postupu máte i správně vyčíslené závazky k 31.12.
Moc vám děkuji, už se v tom tady hrabu týden a stále jsem si nebyla jistá postupem.... takže není nikde striktně dáno, že musím používat přechodové účty??? Měla jsem strach, že když ona účtovala takto, tak budu muset v jejím postupu pokračovat..
To jsem ráda, že nemám práci navíc s předěláváním...
Záleží jaký máte program. U mě to hlásilo, že nejde překlopit rok, protože máte 1 doklad do dvou období
Dobrý den,
záleží jak vám to zpracuje počítač a váš program. Já dávám do číselné řady až když fakturu držím v ruce. Takže obdržím 15.1.2013, dám do roku 2013.
31.12.2012 vytvořím interní doklad, ke kterému dám kopii faktury a zaúčtuji 5../383
15.1.2013 zaúčtuji 383,343/321
383 - jsou výdaje příštích období
389- jdou dohadné účty pasivní, ty používám pokud fakturu nedostanu ro ruky do konce března, ale vím, že by nějaká měla přijít
Účetní program to takto zpracoval bez problémů. Proto jsem v tom problém neviděla až teď když jsem na dané případy koukala při účtování v loňském roce.
Účtovala jsem takto před odchodem na mateřskou, tak jsem to takhle udělala automaticky a teď mě přepadl strach, že je nutno používat účet 383...
U nás při použití druhého způsobu zaúčtování nebude souhlasit účet 343 s přiznáním k DPH. Muselo se to kontrolovat více způsoby a bylo s tím celkově více práce. A ještě říkal nás daňový poradce, že pokud chcete dávat doklady z roku 2013 do 2012, tak bysme měli mít nějakou směrnici. Ale pravdu má Daniela, že je možno používat více způsobů. Pokud vám vyhovuje ten váš, tak to tak dělejte :-)
Dle mého, každá faktura, která patří do r. 2012 a příjde do data uzávěrky by se měla zaevidovat do r. 2012. Pokud mi kolegyně zapsala fa. do r. 2013, tak jsem ji v r. 2012 zaúčtovala nákladově přes účet 383. Měla jsem kontrolu z FÚ a ani náš daňový poradce mi to nenapadl. DPH samozřejmě do r. 2013. Účet 389 se používá pokud nemáte titul doložen potřebnými doklady. Zde není vhodný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 3. 2013 12:09
Dobrý den,
vím, že už se to tu probíralo ze všech stran. Taky už jsem snad všechno přečetla, ale mám hlavu jako pátrací balón.
Prosím o radu - vrátila jsem se po mateřské a musím udělat daňové přiznání:
Jak s fakturou za náklad r. 2012/DUZP r. 2012/vystaveno ř. 2012
- logicky jsem zaúčtovala do číselné řady r. 2012, přímým nákladem r. 2012 a uplatnila DPH 1/2013, dle data přijetí faktury.
Teď nastává ten problém:
- koukala jsem se jak to účtovala účetní v loňském roce a používala účet 389, kde to naúčtovala nákladem do r.2011 a pak pod novou číselnou řadou r.2012 vyúčtovala z účtu 389
- tady čtu používat na přeúčtování účet 383 a FP zapsat do číselné řady nového roku
Tak jak je to prosím správně - mám to já špatně a mám to předělat - jak to mám zapsat do nové číselné řady, když už mám čísla obsazené až do března???
Děkuji předem za rady.