Re: Dotace od ÚP-prosím v.e.n.d.y
Já osobně bych to do zdanitelného příjmu nedala - dotace: §4, písm.t zákon o daních z příjmu FO (zde je osvobozeno). Samozřejmě ale majetek se snižuje o přijaté dotace, takže bych ani tu tiskárnu a software nedala jako daňově uznatelný náklad. Takže nejlépe výdaje % z příjmu - dle mého... Ale jistě může mít někdo i jiný názor...
Můžu dotaz a jak se to potom vykazuje v daňovém přiznání, myslím tu dotaci. Zapisuje se tam vůbec někdy?
Jde mi o to, že můj švagr možná dostane dotaci na nové pracovní místo z ÚP, tak abych byla připravená, co s tím.
On jede na výdaje % z příjmů. Pokud jsem to správně pochopila, tak by se ta dotace vůbec do daňového přiznání nepromítla.
No a ono je to opravdu jen dotace provozní??? U provozní dotace se to zdaňuje a u dotace na majetek ne (sníží se tím pak cena toho majetku, již to tu někdo psal...). Podívejte se na smlouvu - pokud je to dotace provozní, tak se opravdu zdaňuje, ale jinak je to podle § 4/1/t) ZDP jako osvobozený příjem.... I na FÚ vám mohou poradit špatně - pozor na to (pokud nemáte něco podepsané, tak nikdy jim nedokážete, že to řekli oni)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 3. 2013 21:06
Dobrý večer, chtěla bych Vás požádat o radu. Bratr byl veden na úřadu práce, později si požádal o ŽL a ÚP mu poskyt dotaci 40 tis. Kč na zřízení společensky účelného pracovního místa za účelem výkonu sam.výděl.čiinosti. Z dotace si pořídil tiskárnu a software v celkové výši 60 tis. Kč. Bude dotace předmětem daně z příjmů? Krom dotace má ještě příjem z podnikání a nejspíš bude uplatňovat výdaje % z příjmů. Výhodnější by bylo uplatnit skutečné výdaje už proto, že výdaje na pořízení tiskárny a software jsou vyšší. Ještě uvidíme jaké výdaje uplatníme, ale nevíme jak s přijatou dotací. Poradíte nám prosím. Veronika