Re: Práce při RD
Jestli se jedná o jiný druh práce, než kterou máte v pracovní smlouvě u pracovního poměru, ze kterého jste nyní na RD, tak můžete uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o provedení práce. Do 10000,- Kč je bez pojištění, tak že by se z ní PPM nepočítala, ale je omezená na 300 hodin/rok. Jestli by se jednalo o stejnou práci, tedy zrušení čerpání RD a vrácení do práce na zkrácený úvazek, tak v případě, že by nástup na druhou PPM byl do čtyř let věku prvního dítěte, tak by se PPM počítala stejně jako u prvního dítěte, protože by to pro vás bylo výhodnější.
§ 19 zákona o nemocenském pojištění
odst.3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 4. 2013 12:15
Dobrý den, jsem na RD a plánuji další dítě. Naskytla se mi možnost práce na částečný úvazek u mého zaměstnavatele. Známá mě však straší, že bych mohla mít pak nižší mateřskou. Před 1. dítětem jsem měla velký příjem, pto jsem měla slušnou mateřskou, teď se bude jednat jen o nějaký malý výdělek, tak aby se mi prý pak mateřská nepočítala z tohohle mála. Poradíte mi?