Re: Daňové zvýhodnění na dítě - prarodič
S babičkou musíte mít tzv.společnou domácnost, tedy nestačí společné trvalé bydliště. TO je jedna z podmínek, matka(nebo rodiče) pak musí mít tak nízké příjmy,že daň.zvýhodnění by u nich
nešlo uplatnit . Matka nemusí mít stejné bydliště, ale nemá-li s Vámi společnou domácnost ( nevyživuje Vás), nemohla by zvýhodnění uplatnit vůbec.
Doklad - od zaměstnavatele matky, že ona neuplatňuje (máte-li jen matku - doklad o svěření dítěte do její péče) toto daň.zvýhodnění a čestné prohlášení, že ho neuplatňuje nikdo jiný.
Babička musí požádat o uplatnění svého zaměstnavatele v Prohlášení, kde podepisuje, že jste spolu ve společné domácnosti
a dále doloží kopii vašeho rodného listu. Musí mít nejméně 4000,-hrubého příjmu v měsíci ( nebo alespoň 48,000.- za rok ), aby mohla dostat tzv. bonus na dítě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 4. 2013 11:14
Dobrý den,
chci se zeptat, zdali na mě může babička uplatnin daňové zvýhodnění, když s ni mám společné trvalé bydliště? Matka sice zdanitelné příjmy má, ale nebydlí s námi ve společné domácnosti. Mně je 23let a soustavně se připravuji na budoucí povolání formou prezenčního studia na vysoké škole. Můžete mi popřípadě i sdělit, jaké podklady je nutno doložit? Předem děkuji za odpověď.