Re: Náhrada za práci ve svátek
Ano, prosím o radu, jak spočítat správně mzdu za tyto dva dny. Zaměstnanec má klasickou pracovní dobu Po-Pá 40 hod., ale o víkendu jezdil s pluhem.
Především si ujasněte, jestli se jedná o mzdu nebo o plat. Podle těch příplatků jsem myslela, že jde o plat, ale teď píšete mzda.
U mzdy zaplatíte v březnu mzdu a příplatek za So+Ne (nejméně 10% průměru) místo přesčasového příplatku (25%) si vybere náhradní volno (neplacené). U měsíční mzdy se často postupuje jako u platu, tzn. vyplatí se jenom příplatek a příští měsíc, kdy si vybírá volno, nemá mzdu krácenou.
Jedná se o mzdu v dělnické profesi. Když ale odpracoval sobotu a neděli ve 3/2013 a bude si za to vybírat NV, tak neměla bych mzdu zaplatit až v dubnu, kdy si bude vybírat NV a příplatek 10% započíst do mzdy 3/2013 (jako 10% z 6+12 hodin * průměrná mzda?). Je to takto správně? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 4. 2013 8:32
Prosím o radu zkušenou mzdovou účetní. Zaměstnanec pracoval o víkendu 30.3.=6 hod. a 31.3. = 12 hod.- z toho 31.3. byl svátek. Tyto hodiny vyčerpá jako práci přesčas v dubnu. Přečetla jsem si k tomu různé názory a vůbec z toho nejsem chytrá:
1.) za sobotu 30.3. bych mu měla proplatit z 6 odpracovaných hodin - takže zaplatím mu v 3/2013 - 10% z průměrné mzdy (nebo hodinové?) ke mzdě a v dubnu - až si bude vybírat NV, pak tuto mzdu vyplatím jako 6*hodinová sazba (nebo průměr. sazba)?
2.) za neděli, kdy byl svátek (odpracoval 12 hodin), bych mu měla za 3/2013 proplatit 10% za přesčas + 25% za práci ve svátek (obojí budu počítat asi z průměrné mzdy?) a v dubnu, kdy si bude NV vybírat, by pak měl dostat 12 odpracovaných hodin přepočtené v průměrné sazbě nebo hodinové sazbě?
Poraďte mi, prosím, nějak se v tom nemůžu zorientovat. Děkuji předem.