Re: Osobní automobil - jak do majetku FO
Čistý způsob je přepis vlastníka nebo provozovatele zapsaného v TP ze soukromé osoby na IČO, to ale žádný zákon nenařizuje. Rozhodující je zřejmě to, aby bylo auto vedeno v majetku živnosti a aby se případně počítaly odpisy. Rovněž je nutné stanovit cenu, kterou auto má při převodu do majetku živnosti - to za poplatek udělá jakýkoli bazar nebo znalec.
Pojišťovně je většinou též jedno, kdo pojistku zaplatí a rozdíl mezi fyzickou osobou podnikatelem a nepodnikatelem většinou nedělá a ani nemá legální způsob, jak zjistit, zda podnikatel má nebo nemá auto zahrnuté v obchodním majetku.
Pokud dotaz směřuje k tomu, jak zpětně auto zařadit do majetku živnosti, tak to opravdu nevím.
Re: Osobní automobil - jak do majetku FO
Děkuji za odpověď. Ne dotaz nesměřuje k tomu, jak zpětně auto zařadit do majetku. Jen nevím, zda můžu dávat pojistku na auto podnikateli do nákladů? Převzala jsem účetnictví FO loni a nevím, nemůžu nijak dohledat, zda má v majetku nebo ne? Když se zeptám jeho, je s ním těžká domluva. Tak nevím, výdaje si uplatňoval paušálem, silniční daň platil, ale jestli tu pojistku můžu dát do nákladů, tak to nevím. A ještě taky DPH za pohonné hmoty, zda můžu uplatnit, když nevím, jestli bylo ty roky předtím v majetku. Za rok 2012 jsem pojistky do nákladů nedávala a ani jsem mu neuplatňovala DPH z nákupu PHM. Asi v tom budu pokračovat. Je to starobní, podnikající důchodce, za rok 2013 už nebude moci uplatnit slevu na poplatníka, bude mít velký výnosy, tak hledám náklady, aby pak nebyla vysoká daň z příjmů a taky sociální. Tak co byste mi poradila?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 4. 2013 17:38
Prosím Vás jak má vložit fyzická osoba osobní automobil do svého majetku? Nebo jak poznám, že ho v tom majetku má či nemá?
Musí být někde v pojistce za toto auto uvedeno DIČ nebo IČ?
Silniční daň za toto auto platí, jen nevím jak mám vložit do majetku. Auto bylo koupeno už v roce 2002 a začal podnikat až v roce 2005. Děkuji