Re: Odpočet úroků z úvěru stavebního spo
pokud jste spoludlužníkem smlouvy, bydlíte tam (i když ne v občance jako trvalé bydliště), tak mám zkušenost: přítelkyně dá čestné prohlášení, že ona úroky neuplatňuje, a můžete si uplatnit vy. Dělali mi to takhle v práci a nebyl problém
Re: Odpočet úroků z úvěru stavebního spo
Dobrý den, děkuji za dosavadní odpovědi, ale právě by mne zajímalo, zda je vůbec možné, abych si např. já ze svého DAP odečetl půlku částky a zbylou půlku částky, kterou zjistím z potvrzení o zaplacených úrocích za rok 2012 ? Tedy abych si já mohl nějakou tu částku odečist a ponížit si daně a aby i přítelkyně si mohla tu svou část odečist .... ? Děkuji .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 4. 2013 18:09
Dobrý den,
mám zde na vás - jako na odbornou pomoc, která mi již několikrát zde dokázala správně pomoci a odpověďet - dotaz k odpočtu zaplacených úroků z úvěru ze stavebního spoření .
S přítelkyní máme od loňského roku 2012 úvěr ze stavebního spoření , kde přítelkyně je hlavní dlužník a já jsem spoludlužník.
Brali jsme si úvěr na rekonstrukci a úpravu našeho bydlení, které je v osobním vlastnictví přítelkyně a ona zde má i trvalé bydliště. Já jsem ve sml. veden jako spoludlužník a žiji s přítelkyní ve společné domácnosti, které se tento úvěr týká. Nemám zde trvalé bydliště, to mám jinde .
Chci se vás zeptat ? Když počítám přítelkyní "přiznání k dani fyz.osob" za loňský rok 2012 a uplatňuji zde odpočet zaplacených úroků dle zaslaného listu ze stavební spořitelny, není např. možné , aby si základ daně ponížil nějak i spoludlužník ? Jako třeba půl na půl .... ? Nebo si může odpočet uplatnit jen hlavní dlužník a částka, která je na potvrzení se dá uplatnit jen u jednoho poplatníka daně , tedy bude odečtena jen v jednom "Přiznání dani FO za 2012" právě u mé přítelkyně jako hlavniího dlužníka .... ? Nexestiuje nějaké taková možnost, prosím ... ? Že bych i já si nějak ponížil základ daně ?
Snad jsem otázku položil tak, aby bylo pochopeno co tim chci říci .... Děkuji předem za vaše odpovědi předem . S pozdravem JK