Lze na neschopence podepsat dohodu o provedení práce?

• (neregistrovaný)

16. 2. 2012 8:37

Dobrý den,
    u svého zaměstanavatele mám podepsanou smlouvu na dobu určitou. Nyní jsem na neschopence (rizikové těhotenství) a chtěla bych uzavřít dohodu o provedení práce na práci, kterou jsem již udělala (jednoduchá práce na počítači), nicméně můj zaměstanavatel odmítá podepsat dohodu (potažmo vyplacení peněz) z důvodu, že není možné podepsat se mnou tuto dohodu, pokud jsem na neschopence. Myslím, že to tak není nebo se mýlím?
    A dále mám již cca potřetí podepsanou smlouvu na dobu určitou a zaměstanavatel nechce podepsat smlouvu na dobu neurčitou (téměř všichni naši zaměstanci mají smlouvu na dobu určitou, opakovaně) s tím, že jako univerzita jsme výjimka. Ale pokud vím, tak podle zákoníku práce to jde pouze 3x a dost.

Předem děkuji za Váš čas.
    S pozdravem Petra Borská

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2012 9:42

autorka

Dobrý den,

musíte si uvědomit, že lékař Vás posoudil jako práce neschopnou (rizikové těhotenství), berete nemocenské dávky, tedy byste skutečně neměla pracovat. Pakliže s Vámi jako s práce neschopnou zaměstnankyní nechce zaměstnavatel uzavřít dohodu o provedení práce, je to v pořádku.

Ohledně doby určité je záležitost složitější. Ano, uzavírá se 3 x a maximálně na 3 roky. Ovšem až od nové právní úpravy zákoníku práce, tj. od 1.1.2012. Pokud Váš pracovní poměr na dobu určitou přecházel z roku 2011 a skončil v roce 2012, může s Vámi uzavřít nový pracovní poměr nebo prodloužit ten stávající na dobu určitou ještě 2x.

Dagmar Kučerová  ;) 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).