Re: paušál na auto a účtenky za PHM
Je třeba si uvědomit, že povinnosti účetní jednotky dle zákona o účetnictví a povinnosti osoby povinné k dani dle ZDP jsou dvě naprosto odlišné situace.
Jako účetní jednotka si nemůžete s ohledem na věrný a poctivý obraz účetnictví dovolit neúčtovat o účetních případech týkajících se této účetní jednotky. A pohyb v pokladně k tomuto určitě patří.
Pokud byly nakoupeny PHM na účtenku, pak byl výdej z pokladny, který musí být proúčtován.
Celé účetní období budete účtovat o těchto skutečnostech.
Je na vás, zda si budete uplatňovat nárok na DPH z těchto PHM.
Lze to, i přesto že po skončení účetního roku provedete v DAP FO úpravu s vyloučením výdajů za PHM (popř. parkovného) a uplatněním paušálu na dopravu.
Nevýhodou je skutečnost, že je třeba prokázat účel použití vozidla k ekonomické činnosti (většinou neoblíbenou knihou jízd).
Proto někteří raději DPH z PHM a parkovného neuplatňují a uplatňují celou částku jako výdaj.
Já používám u klientů na jejich přání obě varianty.
Někteří nechtějí nic prokazovat, pak neuplatňuji DPH.
Jiní mají vysoké odpočty z PHM, pak se jim vyplatí je uplatňovat a vedou nějakou evidenci o jízdách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
24. 4. 2013 8:40
Vedu podvojné účetnictví OSVČ a uplatňujeme paušální výdaje na auto. Mám účtenky za PHM účtovat celé jako nedaňové (DPH si neuplatňujeme)? Často slyším, že si zbytečně přidělávám práci a účtovat bych je ani nemusela (předchozí účetní je do účetnictví nezahrnovala)...Jak to děláte vy, já už fakt nevím...
Díky za případnou odpověď