Paušál na auto a účtenky za PHM

• (neregistrovaný)

24. 4. 2013 8:40

Vedu podvojné účetnictví OSVČ a uplatňujeme paušální výdaje na auto. Mám účtenky za PHM účtovat celé jako nedaňové (DPH si neuplatňujeme)? Často slyším, že si zbytečně přidělávám práci a účtovat bych je ani nemusela (předchozí účetní je do účetnictví nezahrnovala)...Jak to děláte vy, já už fakt nevím...
    Díky za případnou odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 4. 2013 15:30

rr (neregistrovaný)

Re: paušál na auto a účtenky za PHM
      Je třeba si uvědomit, že povinnosti účetní jednotky dle zákona o účetnictví a povinnosti osoby povinné k dani dle ZDP jsou dvě naprosto odlišné situace.

Jako účetní jednotka si nemůžete s ohledem na věrný a poctivý obraz účetnictví dovolit neúčtovat o účetních případech týkajících se této účetní jednotky. A pohyb v pokladně k tomuto určitě patří.
      Pokud byly nakoupeny PHM na účtenku, pak byl výdej z pokladny, který musí být proúčtován.

Celé účetní období budete účtovat o těchto skutečnostech.
      Je na vás, zda si budete uplatňovat nárok na DPH z těchto PHM.
      Lze to, i přesto že po skončení účetního roku provedete v DAP FO úpravu s vyloučením výdajů za PHM (popř. parkovného) a uplatněním paušálu na dopravu.

Nevýhodou je skutečnost, že je třeba prokázat účel použití vozidla k ekonomické činnosti (většinou neoblíbenou knihou jízd).
      Proto někteří raději DPH z PHM a parkovného neuplatňují a uplatňují celou částku jako výdaj.

Já používám u klientů na jejich přání obě varianty.
      Někteří nechtějí nic prokazovat, pak neuplatňuji DPH.
      Jiní mají vysoké odpočty z PHM, pak se jim vyplatí je uplatňovat a vedou nějakou evidenci o jízdách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).