Re: Prosím o názory mzdových účetních
Ukončovat písemnou formou není třeba. Jak PP, tak DPP i DPČ skončí dnem sjednanám ve smlouvě nebo dohodě. Vím ale z okolí, že tam, kde dochází k opakování uzavírání na dobu určitou, tak zaměstnancům někteří zaměstnavateleé sdělují s předstihem, jestli bude smlouva nebo dohoda opět prodloužena, aby nepočítali s prodloužením a mohli si hledat něco jiného.
Děkuji. Jedná se o to, že bývalý zaměstnanec na DPP si zlomil nohu a nyní je na ÚP a úřad práce chce vidět PÍSEMNÉ ukončení DPP a zaměstanec to žádá po mě. Nechápu proč mám dělat něco, co mi neukládá zákon!! Jako by účetní neměla papírování až nad hlavu.
To není první případ, kdy úřednice z ÚP požadovala ukončení DPP, která byla sjednaná na určitý časový úsek. To jsou ty chytré úřednice, které po vás budou chtít i doručení ,,výpovědi dohodou,,.
Nezbude vám, než ručně napsat potvrzení, že DPP trvala do ......
Přesně tak, proč dělat něco co není povinností mzdové účetní. Ano, nic by mi to neudělalo, je to za chviličku, jen jde o princip - příště si úřednice z ÚP zmyslí, že mám sdělit číslo bot a já budu tento nesmysl plnit, jen z titulu, že o to žádá ÚP :-)
Ono je to těžké. Ze zákoníku práce - z potvrzení o zaměstnání - vypadly skutečnosti rozhodné pro přiznání nároku na podporu v nezaměstnanosti, které se tam psaly. A platí, že údaje o skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti zaměstnavatel povinen uvést na žádost zaměstnance v odděleném potvrzení.
Jak může Úp rozhodnout jestli je nárok na podporu, když nemá v ruce, že pracovněprávní vztah neskončil z důvodů, které brání nároku na podporu - Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání,
a) se kterým byl v době posledních 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem; to platí i v případě skončení jiného pracovního vztahu z obdobného důvodu,
b) se kterým byl v době posledních 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení jiné povinnosti zaměstnance podle § 301a zákoníku práce zvlášť hrubým způsobem,
Ano, tento tiskopis zaměstnanec donesl a ten má vyplněný. Volala jsem na ÚP a prý to chtějí, když jsem chtěla nadřízeného, zajímala se o DPP dále a po vyjasnění, že DPP je uzavřena od - do a ukončení bylo v den DO , změnila názor a písemné ukončení již NENÍ třeba. Tudíž mzdové účetní NEMÁME povinnost tohle překládat a nedejme se ... máme toho dost a nemusíme plnit nesmyslné přání neznalých zaměstnanců ÚP. Všem mockrát děkuji a přeji krásný den .
Druh pr. pom. - Dohoda o provedení práce.
>>>>>>>JSEM
>>>>>>>povinna DPP ještě ukončovat písemnou formou??? Myslím
>>>>>>>tím, že zaměstnanci písemně sdělím, že DPP končí k
>>>>>>>31.12.201 a dále se neprodlužuje??? Moc děkuji .
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>Ukončovat písemnou formou není třeba. Jak PP, tak DPP
>>>>>>i DPČ skončí dnem sjednanám ve smlouvě nebo dohodě.
>>>>>>Vím ale z okolí, že tam, kde dochází k opakování
>>>>>>uzavírání na dobu určitou, tak zaměstnancům někteří
>>>>>>zaměstnavateleé sdělují s předstihem, jestli bude
>>>>>>smlouva nebo
>>>>>>dohoda opět prodloužena, aby nepočítali s
>>>>>>prodloužením
>>>>>>a mohli si hledat něco jiného.
>>>>>
>>>>>Děkuji. Jedná se o to, že bývalý zaměstnanec na DPP
>>>>>si zlomil nohu a nyní je na ÚP a úřad práce chce
>>>>>vidět
>>>>>PÍSEMNÉ ukončení DPP a zaměstanec to žádá po mě.
>>>>>Nechápu proč mám dělat něco, co mi neukládá zákon!!
>>>>>Jako by
>>>>>účetní neměla papírování až nad hlavu.
>>>>
>>>>To není první případ, kdy úřednice z ÚP požadovala
>>>>ukončení DPP, která byla sjednaná na určitý časový
>>>>úsek.
>>>>To jsou ty chytré úřednice, které po vás budou chtít
>>>>i
>>>>doručení ,,výpovědi dohodou,,.
>>>>Nezbude vám, než ručně napsat potvrzení, že DPP
>>>>trvala
>>>>do ......
>>
>>
>Ano, tento tiskopis zaměstnanec donesl a ten má
>vyplněný. Volala jsem na ÚP a prý to chtějí, když jsem
>chtěla nadřízeného, zajímala se o DPP dále a po vyjasnění,
>že DPP je uzavřena od - do a ukončení bylo v den DO ,
>změnila názor a písemné ukončení již NENÍ třeba. Tudíž
>mzdové účetní NEMÁME povinnost tohle překládat a
>nedejme se ... máme toho dost a nemusíme plnit nesmyslné
>přání neznalých zaměstnanců ÚP. Všem mockrát děkuji a
>přeji krásný den .
Tak to potom ano, nic dalšího není potřeba, o tomto tiskopise, že jej zaměstnanec při skončení DPP dostal jste v dotaze nepsala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 4. 2013 7:14
Dohoda o provedení práce sml od 11.5.2012 - 31.12.2012. Smlouva se neprodlužovala, tudíž DPP ukončena k 31.12.2012. Po ukončení předáno zaměstnanci Potvrzení o zaměstnání , kde je, že pracoval od 11.5.2012 - 31.12.2012. Druh pr. pom. - Dohoda o provedení práce. JSEM povinna DPP ještě ukončovat písemnou formou??? Myslím tím, že zaměstnanci písemně sdělím, že DPP končí k 31.12.201 a dále se neprodlužuje??? Moc děkuji .