Re: daňové přiznání
Pokud do 15.2. následujícího roku nepožádal zaměstnavatele o roční zúčtování daní, tak ten mu jej logicky neprovede, ani nesmí. A pokud tento zaměstnanec neměl souběžně alespoň 2 zaměstnavatele, u kterých by měl zálohovou daň(což zřejmě není tento případ), pak nemá ani povinnost podávat daňové přiznání. Pak podání daňového přiznání je jeho právo, ne povinnost. Pokud měl v posledních 3 letech zaplacené něco na danich, pak může požádat zaměstnavatele o potvrzení o zdanitelných příjmech a podat daňové přiznání, pokud mu vyjde nějaká vratka daně (může zpětně až 3 roky). Ale jak píšu, není to jeho povinnost, takže v případě, že daňové přiznání nepodá, nic se neděje.
Nevím, co chcete na FÚ říkat popravdě (cituji vás)??????
Já ještě dodám - zaměstnavatel nedělá daňová přiznání za někoho, on dělá tomu, kdo o to požádá (a také kde je co vracet, kde jso zaplacené nějaké daně), roční zúčtování daní, které je založené ve firmě a nikam na FÚ se neodevzdává. Takže buď o roční zúčtování daně žádal a bylo mu provedeno a je založeno ve firmě, nebo nežádal, nebylo provedeno a nic se neděje, protože není povinen podávat daňové přiznání na FÚ.
Pokud má výplatní lístky, tak se do nich podívejte, jestli odvedl nějakou zálohovou daň. V případě nízkého příjmu, žádnou neodváděl a není co vracet.
Děkuji moc všem za informace, já si myslela, že to vyúčtování daně je povinnost, on nemá už žádné výplatnice ani potvrzení o výdělcích a díky jeho nemoci je s ním těžká domluva. Nějaké případné přeplatky na daních žádat nechceme, jen jsem tam chtěla mít všechno v pořádku.
Děkuji ještě jednou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 4. 2013 1:26
Dobrý den, příbuzný inv. důchod 2.stupně na duševní chorobu, ale každý rok byl několik měsíců ve zkráceném pracovním poměru ale s řádnou pracovní smlouvou,zbytek roku na pracáku s podporou i bez,jenom v evidenci žadatelů o práci,někdy v léčebně, teď zjistil,že asi ani jeden zaměstnavatel za něj nikdy neudělal zúčtování daně,takže nikdy neodvedl daňové přiznání.
Chci mu pomoci,zdravotní a sociální za něj odváděli,na FU zřejmě nic není. Jak mám prosím postupova t? Mám jít na FU a tam to říci popravdě?Ty zaměstnavatelé už někteří neexistují,nemá a asi nebude mít potvrzení o výdělcích,jak to dám dohromady? On z titulu té choroby tomu vůbec nerozumí,myslí,že něco o daních podepisoval.Jak zjistit,jestli to náhodou nevypracovali a vše je v pořádku?Měli by to jeho daňové přiznání uložené na FU pod jménem těch firem nebo jeho?
Prosím moc o postup, děkuji předem