OT Faktury po splatnosti

• (neregistrovaný)

28. 4. 2013 13:29

Dobrý den,
    jsem malý dopravce a občas využiji různých dopravních databank k vytížení vozidla od spedice se kterou uzavřu přepravní smlouvu. V přepravní smlouvě je sjednána i lhůta splatnosti (obvykle 45-60 dní). Málo kdy dojde k zaplacení částky ve stanovené splatnosti. Faktury jsou zaplaceny nejdříve 14 dní po splatnosti, ale většinou až za měsíc a déle.

Na fakturách doposud uvádíme: při nedodržení splatnosti Vám bude účtováno penále ve výši 0,05 dlužné částky denně.

Mohu do faktury dále zahrnout i nějakou smluvní pokutu takovou, aby tyto spedice odradila od pozdních plateb? Zároveň, aby jsem jednal v souladu s poctivým obchodním stykem a dobrými mravy...

Stačí pokud by tato pokuta byla pouze jako informace uvedená na faktuře, nebo by jsem musel se spedicí sjednat písemnou smlouvu? Berte prosím v úvahu, že nejezdím pokaždé přes stejnou spedici a pokud budu po spedici chtít sjednat dodatečnou smlouvu tak si vezmou jiného dopravce.

Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 4. 2013 23:02

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: OT Faktury po splatnosti
      Já si myslím, že pokud si nesjednáte pokutu smluvně, tak máte nárok jen na zákonný úrok z prodlení (repo + 7%)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).